Suur-Saimaan järvikaksoset: Puruvesi ja Pihlajavesi (avoinna ti-su) 8.7. - 25.8.

Romu-Heikin talossa” KERIMÄELLÄ avoinna kesänäyttely; SUUR-SAIMAAN JÄRVIKAKSOSET. Puruvesi ja Pihlajavesi: järviluonnon, kalaston ja kalastuskulttuurin historia sekä nykypäivä.

Näyttely on auki yleisölle 8.7. – 25.8. 2019 klo 10-16 (maanantaina suljettu).

Näyttelymyymälässä on tarjolla Suur-Saimaan järvikaksoset -kirja sekä lukuisasti kalamaailmaan liittyviä tuotteita.

***
LEHDISTÖTIEDOTE

Näyttely perustuu saman nimiseen kirjaan, joka on monitieteinen. Sen kirjoittajina ovat olleet kalataloustieteen professori emeritus Hannu Lehtonen, joka on vastannut luontopuolesta, ja kulttuuriantropologian professori emeritus Jukka Pennanen, joka on vastannut kulttuuripuolesta. Kirjan graafisen suunnittelun ja toteutuksen on tehnyt kalataiteilija Sakke Yrjölä.

Sekä kirjassa että näyttelyssä tarkastellaan veden, järviluonnon ja kalaston olemusta ja muuttumista aina jääkaudesta lähtien nykypäivään. Kulttuuriosassa käsitellään aluksi maapallon pohjoisen vyöhykkeen ikivanhaa jääkalastuksen perintöä, jonka nykypäivän elinvoimaisena jatkona on Suomessa ja ennen kaikkea Puruvedellä sekä Pihlajaveden ”Pikku-Puruvedellä” harjoitettu talvinuottaus. Sitten luodaan katsaus Puruvedelle kohdistuneeseen muinaiseen kauko- ja eräkalastukseen, jonka eräänä seurauksena Puruveden alueesta muodostui suomalaisen järvikalastuksen keskus.

Tätä historiallista taustaa vasten aletaan tarkastella Puruvedellä ja Pihlajavedellä harjoitettua kaupallista kalastusta. Ensin luodaan katsaus lohenkalastuksen hienoon perinteeseen, joka kaupallisessa mielessä on vanhinta kalastusammattilaisuutta.Seuraavaksi tarkastellaan kesänuottausta, sen ammattimaisuuden syntyä sekä kehitystä nykypäivään tultaessa.

Talvinuottauksesta muodostui viimeisenä ammattimainen kalastusmuoto, kun oivallettiin 1910-luvulla menetelmä muikun nuottaamiseksi talvella. Talvinuottauksesta kehittyi heti tärkein kalastusmuoto, joka työllisti vielä 1960-luvulla lähes kaksikin sataa kalastajaa. Talvinuottauksen harjoitus on jatkunut Puruveden seudulla nykypäivään asti – ehkä elinvoimaisimpana koko maapallolla. Muikun talvinuottauskulttuuri on muuttanut kuitenkin sekä yhteisöllistä että menetelmällistä muotoaan siirryttäessä lihasvoimasta konevoimaan ja tietotekniikkaan sekä moderniin kalanmarkkinointiin. Kalastuksen kehitys heijastaa kiintoisalla tavalla suomalaisen yhteiskunnan ja kulttuurin kehityskaarta.

Lopuksi tarkastellaan kalaravinnon terveellisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä, mutta toisaalta tälle kontrastina suomalaisen kalan ja varsinkin järvikalan käytön vähäisyyttä tänä päivänä. Tämä liittyy kalastuksen arvostuksen ja kalastajien määrän voimakkaaseen vähenemiseen.

Jukka Pennanen
näyttelykomissaari

Lisätiedot

Tapahtuman sijainti
Romu-Heikin talo (ent Järvikalastusmuseo)
Puruvedentie 65, 58200, Kerimäki
Järjestäjä
Suomen järvikalastus- ja vesimuseosäätiö
Ilmoittautumistiedot
Ei ilmoitettuja tietoja
Lipunmyyntitiedot
5 € aikuiset, lapset alle 12 v ja eläkekäiset ilmaiseksi.