Savonlinnan pääkirjasto JoeliSavonlinnan kaupunginkirjasto

Pääkirjasto Joeli sijaitsee Savonlinnan keskustassa, hyvien kulkuyhteyksien varrella. Pääkirjasto Joeli on osa Savonlinnan kaupunginkirjastoa, johon kuuluvat myös Kerimäen, Punkaharjun ja Savonrannan kirjastot, sekä kirjastoauto Loisku Lumpehinen.

Kirjastorakennus valmistui ja avattiin yleisölle vuonna 2013. Yleisökilpailun tuloksena se sai Joel Lehtosen mukaan nimen Joeli. Rakennuksen arkkitehtuurista on lisätietoa kaupunginkirjaston verkkosivuilla.

Joelista löytyy monenlaista mielenkiintoista lainattavaa. Kokoelmissa on kauno- ja tietokirjallisuuden lisäksi mm. lehtiä, lauta- ja konsolipelejä, DVD- ja Blu-ray -elokuvia, äänikirjoja, musiikki-CD-levyjä sekä nuotteja. Hyllyt muodostavat kortteleita, joihin aineisto on sijoiteltu aineistolajien ja aihepiirien mukaan. Hyllyjen välistä löytyy oleskelutilaa ja lukunurkkauksia.

****

Joelissa on asiakastiloja kahdessa kerroksessa. Rakennuksen katutasossa sijaitsevat uutisalue sekä lasten- ja nuortenosasto. Uutisalueella voi lukea sanoma- ja aikakauslehtiä sekä e-lehtiä kirjaston aukioloaikoina. Uutisalueen yhteydestä löytyvät myös:
– Kokoustila Miitti, joka on tarkoitettu erilaisia tapahtumia ja koulutustilaisuuksia varten
– Näyttelytila Tuike, jossa vaihtuvia taide-, käsityö- ja valokuvanäyttelyitä
– Käynti kirjaston ulkoterassille, joka on käytössä kesäaikaan

Lasten- ja nuortenosastolla on omat aineistokokoelmat ja oleskelu- ja lukutilaa. Siellä ovat myös:
– Vilkku-tila, jonka voi varata esim. pienelle ryhmälle opiskelu- tai työtilaksi, etätyöskentelyyn tai lautapelien pelaamiseen
– Tilkku-tila, joka on tarkoitettu erilaisiin tapahtumiin ja ryhmävierailuihin. Lapset, nuoret ja heidän vanhempansa voivat myös varata tilan esim. yhteistä lukuhetkeä varten.

Joelin toisessa kerroksessa sijaitsevat aikuisten osasto ja musiikkiosasto. Toisessa kerroksessa sijaitsevat myös:
– Aineistovarasto, jonne voi mennä tekemään löytöjä myös omatoimisesti
– Marjali-tilaan sijoitettu kotiseutukokoelma
– hiljainen Kuiske-tila työskentelyä tai opiskelua varten
– musiikin harjoittelu- ja digitointitila Kaiku musiikkiosaston yhteydessä

Lainaus- ja palautusautomaatit nopeuttavat asiointia kirjastossa. Monitoimilaitteilla voi tulostaa, kopioida ja skannata. Käytettävissä on myös langaton verkko (WLAN), työasemia sekä Hublet-tabletteja.

Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Joelissa on esillä myös omaa taidetta.