Kerimäki

#saimaamoments

Kerimäki on Saimaan matkaajalle täysosuma – pieni kylä, josta löytyy paljon. Kerimäki tunnetaan parhaiten Kerimäen kirkosta, joka on maailman suurin puukirkko sekä puhtaasta ja kirkkaasta Puruvedestä. Kuva: Jussi Kirmanen.

Maailman suurimman kirkon, kirkkaan Puruveden ja maittavan muikun lisäksi Kerimäellä löytyy tekemistä moneen makuun. Kerimäellä sijaitsee yksi maan haastavimmista golfkentistä, jonne kannattaa tulla kauempaakin. Luonnossa liikkujat samoilevat metsissä hoidetuilla poluilla ja talvella hiihtäen. Kerimeällä voi myös pelata frisbeegolfia.

Maailman suurin puukirkko

Arkkitehti A. F. Granstedtin suunnittelema Kerimäen kirkko on valmistunut vuonna 1847. Istumapaikkoja kirkossa on yli 3000 ja seisomapaikat mukaan luettuna kirkkoon mahtuu yhteensä jopa 4000-5000 henkeä.

Kerimäen kirkko on avonna yleisölle kesäaikaan, talvella kirkkoon pääsee tutustumaan ainostaan tilauksesta. Poikkeuksena talviaikaan on joulukirkko, joka järjestetään isossa kirkossa, muut jumalanpalvelukset talvikirkossa. Kirkossa järjestetään kesällä jumalanpalveluksia sekä konsertteja. Kirkko on myös suosittu matkailunähtävyys. Katso kirkon aukioloajat.

Puruvesi – kristallinkirkkaassa vedessä kelpaa muikun asustella

Kerimäen Puruvesi on Saimaallakin poikkeuksellinen järvi. Sen vesi on hyvin kirkasta ja puhdasta. Puruvesi on suurelta osin hiekka- ja sorarantainen muusta Saimaasta lähes eristetty allas, ja sen vesi tulee lähteistä järven pohjan hiekkakerroksen läpi. Puruveden muikku on maankuulu kala, ja se on saanut EU:n nimisuojan. Puruveden lisäksi kalastajia Kerimäellä kiinnostaa Järvikalastusmuseo. Kerimäen keskustassa Puruveden rannalla sijaitsee kirkkoranta, jossa on upea hiekkapohjainen ja lapsiystävällinen uimaranta, nykyaikainen matonpesupaikka sekä vierasvenesatama.

Näkemistä ja tekemistä Kerimäellä

Upea käyntikohde Kerimäellä on Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret n. 10 km keskustasta Hälvän suuntaan. Hytermä on julistettu luonnonsuojelualueeksi jo vuonna 1931 ja sen säilyminen lähes täydellisesti luonnontilassa on Savonlinnan entisen nimismiehen (1916–1940) Heikki Häyrysen (Romu-Heikki) ja hänen vaimonsa ansiota. Häyrynen siirrätti saareen mm. erilaisia aittoja ja myllynkiviä, joista hän rakensi mm. noin kahdeksan metrin korkuisen Työn muistomerkin. Hytermän maastossa kulkee kävelypolkuja, joita pitkin liikut saaressa helposti.

Kerimaan lomakeskus sekä Kerigolfin erinomaisen kaunis, 18-reikäinen golfrata sijaitsevat noin 10 km Kerimäeltä Savonlinnan suuntaan. Kerimäen keskustassa majoitut mukavasti majatalossa sekä nautiskelet pikkukylän välittömästä tunnelmasta. Keskustasta löytyy pari ihastuttava lounaskahvilaa, joista nautit maukasta ruokaa sekä vastapaistettuja leivonnaisia.

Puruvesi Pop -festarilla huippuesiintyjiä

Vuosittain järjestettävä Puruvesi Pop -festivaali Kerimäen sirkuskentällä saattaa huikean kattauksen Suomen eturivin artisteja keskelle Kerimäkeä. Vuonna 2017 festareilla esiintyi mm. Happoradio, Juha Tapio, Neljä Ruusua ja Anssi Kela. Kurkkaa tarkemmat tiedot festarista Puruvesi Pop:in nettisivuilta.

Kerimäen tapahtumat:

Kerimäen palvelut

Katso myös