Kerimäki

#saimaamoments

Kerimäki on Saimaan matkaajalle täysosuma – pieni kylä, josta löytyy paljon. Kerimäki tunnetaan parhaiten Kerimäen kirkosta, joka on maailman suurin puukirkko sekä puhtaasta ja kirkkaasta Puruvedestä. Kuva: Jussi Kirmanen.

Maailman suurimman kirkon, kirkkaan Puruveden ja maittavan muikun lisäksi Kerimäellä löytyy tekemistä moneen makuun. Kerimäellä sijaitsee yksi maan haastavimmista golfkentistä, jonne kannattaa tulla kauempaakin. Luonnossa liikkujat samoilevat metsissä hoidetuilla poluilla ja talvella hiihtäen. Kerimeällä voi myös pelata frisbeegolfia.

Kerimäen keskustassa majoitut mukavasti majatalossa sekä nautiskelet pikkukylän välittömästä tunnelmasta. Keskustasta löytyy pari ihastuttava lounaskahvilaa, joista nautit maukasta ruokaa sekä vastapaistettuja leivonnaisia. Monipuolinen liikuntapuisto rannan tuntumassa tarjoaa aktiivista tekemistä vauvasta vaariin.

Maailman suurin puukirkko

Arkkitehti A. F. Granstedtin suunnittelema Kerimäen kirkko on valmistunut vuonna 1847. Istumapaikkoja kirkossa on yli 3000 ja seisomapaikat mukaan luettuna kirkkoon mahtuu yhteensä jopa 4000-5000 henkeä.

Kerimäen kirkko on avonna yleisölle kesäaikaan, talvella kirkkoon pääsee tutustumaan ainostaan tilauksesta. Poikkeuksena talviaikaan on joulukirkko, joka järjestetään isossa kirkossa, muut jumalanpalvelukset talvikirkossa. Kirkossa järjestetään kesällä jumalanpalveluksia sekä konsertteja. Kirkko on myös suosittu matkailunähtävyys. Katso kirkon aukioloajat.

Puruvesi

Kristallinkirkkaassa vedessä kelpaa muikun asustella!

Kerimäen Puruvesi on Saimaallakin poikkeuksellinen järvi. Sen vesi on hyvin kirkasta ja puhdasta. Puruvesi on suurelta osin hiekka- ja sorarantainen muusta Saimaasta lähes eristetty allas, ja sen vesi tulee lähteistä järven pohjan hiekkakerroksen läpi.

Puruveden muikku on maankuulu kala, ja se on saanut EU:n nimisuojan. Kerimäen keskustassa Puruveden rannalla sijaitsee kirkkoranta, jossa on upea hiekkapohjainen ja lapsiystävällinen uimaranta, nykyaikainen matonpesupaikka sekä vierasvenesatama.

Hytermän luonnonsuojelualue

Upea käyntikohde Kerimäellä on Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret n. 10 km keskustasta Hälvän suuntaan. Hytermä on julistettu luonnonsuojelualueeksi jo vuonna 1931 ja sen säilyminen lähes täydellisesti luonnontilassa on Savonlinnan entisen nimismiehen (1916–1940) Heikki Häyrysen (Romu-Heikki) ja hänen vaimonsa ansiosta. Lue blogikirjoitus retkestä Hytermään.

Kerimäen tapahtumat:

Kerimäen palvelut

Katso myös