Linnansaaren kansallispuisto

Linnansaari koostuu yli sadasta saaresta ja suurista järvenselistä ja se onkin todellinen vesiretkeilijän paratiisi. Kesällä bongataan norppia, melotaan ja veneillään. Talvella liikkuminen Saimaan jäätä pitkin onnistuu kävellen, pyörällä, hiihtäen, potkurilla sekä sään salliessa retkiluistimilla.

Kuljetukset | Norpparetket | Melonta | Kalastus | Risteilyt | Patikointi

Hemmottelu Majoitus | Ravintolat | Muut palvelut

Talvikausi

 

 

Linnansaaren kansallispuisto sijaitsee Saimaaseen kuuluvalla Haukivedellä n. 50 km ja vajaan tunnin ajomatkan päässä Savonlinnasta. Linnansaari on vesikansallispuisto, eli se koostuu Saimaan vesialueista ja sitä täplittävistä saarista. Puistoon pääsee vain vesitse tai talvella jäätä pitkin. Linnansaaressa elää jopa 60 saimaannorppaa ja sen sääksikanta on yksi maamme tiheimmistä. Lähtöpaikkoina kansallispuistoon toimivat puiston molemmilla puolilla sijaitsevat SaimaaHoliday Oravi ja Hotel & Spa Resort Järvisydän.

Linnansaari kesällä

Linnansaari on vesiretkeilijän paratiisi ja soveltuu sekä päiväkävijöille että telttailijoille. Voit lähteä erityiselle norpparetkelle tai meloa, kalastaa ja retkeillä itsenäisesti tai opastetusti. Puiston lukuisat retkisatamat telttailupaikkoineen » tekevät Linnansaaresta erinomaisen vesiretkeilykohteen.

Pääsaarella pääsee myös patikoimaan merkittyjä reittejä pitkin vaihtelevassa maastossa. Suosittelemme etenkin käyntiä Linnavuorella, josta avautuu upea näköala Saimaalle! Pääsaarella sijaitsee lisäksi Sammakkoniemen leirintäalue ja kioski-kahvila, josta voi ostaa pikkupurtavaa ja kahvia.

Linnansaari talvella

Talvella puistossa kulkee talviretkeilyreittejä, joiden lähtöpisteet löytyvät Oravista sekä Järvisydämestä. Reiteillä voi liikkua kävellen, pyörällä, hiihtäen sekä säiden salliessa retkiluistellen.

Merkityillä reiteillä kulkeminen on turvallista; reittiä huolletaan ja ja jään paksuutta seurataan. Ethän poikkea merkityiltä reiteiltä! Oravista voi lisäksi tilata rekikuljetukseen pääsaarelle, jossa voi kiertää merkittyjä lumikenkäilyreittejä upeissa maisemissa. Kioski-kahvila on talviaikaan avoinna säiden salliessa, tapahtumapäivinä ja hiihtolomaviikoilla. Aukioloajat ja ja talvivaellusreitin ajankohtaiset olosuheet voit tarkistaa päiväkirjasta ». Tulipaikat ja huussit löytävät pääsaarelta sekä Pikku-Lapista.

Sammakkoniemen leirintäalue

Linnansaaren pääsaarella sijaitsee Sammakkoniemen leirintäalue, jossa kioski-kahvila, vuokrattava sauna, kaivo, telttailualue ja ekohostelli (5 aittaa ja 3 tentsile -telttaa), tulipakka, ulkokeittiö, vierasvenesatama ja puucee. Lisäksi siellä on kanoottivuokrausta.

Sammakkoniemen leirintäalueen lisäksi kansallispuistossa on useita telttailualueita ».

Veneilijöiden palvelut

Sekä Oravista » että Järvisydämestä » löydät veneilijöitä palvelevat vierasvenesatamat. Kansallispuiston vesialueet avautuvat aivan läheltä satamia.

Linnansaaren kansallispuiston pääsaaren Sammakkoniemen venesatamassa on kaksi vierasvenelaituria ja tilaa yhteensä on noin 15 pienveneelle. Isommille veneille tarkoitettu laivalaituri sijaitsee Sammakkoniemen länsipuolella n. 0,5 km leirintäalueelta. Lisäksi kansallispuiston saarilla on useita rantautumispaikkoja veneellä liikkuville »

Lue lisää Linnansaaren kansallispuistosta luontoon.fi -sivustolta »

Saapuminen ja kuljetukset Linnansaaren kansallispuistoon

Linnansaaren kansallispuistoon pääsee omatoimisesti vesiteitse melomalla tai veneellä tai varamaalla vene/laivakuljetuksen kansallispuiston laidoilla toimivista matkailukohteista Nature Hotel & Spa Resort Järvisydämesta tai SaimaaHoliday Oravista.

Savonlinnasta Järvisydämeen tai Oraviin pääset omalla autolla tai tilaamalla kuljetuksen. Oraviin voit myös risteillä erityisillä Heinäveden kanavaristeilyillä heinäkuussa joka toinen tiistai tai Valon juhla -risteilyllä 28.9.2024. Järvisydämeen pääset risteillen maisemaristeilyllä 19.7.2024.

Risteily Nature Hotel & Spa Resort Järvisydämestä Linnansaaren kansallispuistoon

Suuntaa omatoimiselle päiväretkelle kansallispuiston pääsaarelle, josta löytyy luontopolkuja, upeita maisemia ja museotorppa. Voit myös nauttia pelkästä risteilystä laivan kahvilan tarjonnasta.

Milloin?

Risteilyalus m/s  Puijo risteilee Linnansaaren pääsaarelle Järvisydämestä päivittäin aina 31.10. saakka. Laivassa on kahvila A oikeuksin.

Venekuljetukset SaimaaHoliday Oravista Linnansaareen

Hurauttele pääsaarelle veneen kyydissä nauttimaan kansallispuiston maimisemista.

Milloin?

Oravin venekuljetukset Linnansaareen on varattavissa päivittäin 8.6.-15.9.2024 välisenä aikana. Erityisiä ruskaretkiä järjestetään lokakuun loppuun saakka.

Bongaa norppa

Linnansaaren kansallispuiston alueella asustelee n. 80 norppaa ja se onkin yksi parhaimmista saimaannorppa-alueista.

Milloin?

Paras aika norpan bongaukselle on touko-kesäkuussa norpan karvan vaihdon aikaan. Päivittäisiä opastettua norpparetkiä järjestetään keväästä elokuun loppuun saakka ja syyskaudella luonnonkatseluretkiä tilauksesta. Syksyllä voit myös risteillä kansallispuiston pääsaarelle retkeilemään tai lähteä omatoimiselle melontaretkelle.

Melontaretket

Linnansaaren kansallispuiston saaristosokkeloineen on suosittu melontakohde. Puistossa on useita retkisatamia ja pääsaarella Sammakkoniemen leirintäalue, josta löytyy kaivo, kioski, tulipaikkoja, majoitusaittoja ja puumajoitteita sekä vuokrattava sauna.

Milloin?

Opastettuja retkiä järjestetään elokuun loppuun saakka sekä tilauksesta muuna aikana. Omatoimisille melojille tarjolla on valmiita melontareittejä tai voit suunnitella kokonaan omasi. Kysy tarvittaessa apua reittisuunnittelussa melontaoppailta!

Melontareitit ja välinevuokraus

Melomaan pääset ja välineitä vuokraavat Nature Hotel & Spa Resort Järvisydän ja Saimaan suurin melontakeskus SaimaaHoliday Oravi. Katso tarkemmat tiedot välinevuokrauksesta. Linnansaaresta voit myös meloa Joutenveden luonnonsuojelualuuelle ja sieltä edelleen Koloveden kansallispuistoon saakka.

Välinevuokraus

Vuokraa kanootti tai kajakki ja lähde seikkailemaan kansallispuistoon.

Kalastusretket

Koe unohtumaton kalastusretki ammattitaitoisen kalastusoppaan johdolla kansallispuiston maisemissa. Oppaat eivät kalapaikkojaan pihtaile, vaan he johdattavat asiakkaat suoraan vesistön parhaille ottipaikoille. Retkillä kalalajeina mm. hauki, kuha, ahven ja taimen. Osalla retkistä kalatakuu!

Milloin?

Opastettuja kalastusretkiä järjestetään sulan veden aikaan. Kalastustapa ja kalalajit vaihtelevat aina silloisen kalastussesongin mukaan. Retkien saatavuuden voit tarkistaa kalenterista klikkaamalla tuotetta.

Risteilyt

Risteile nostalgisella höyrylaivalla ja hulppealla jahdilla samppanjaa siemaillen. Voit risteillä myös Savonlinnasta tai Varkaudesta Järvisydämeen tai tunnelmalliseen syksyn Valon juhtaan Savonlinnasta Oraviin.

Milloin?

Jahti- ja illallisristeilyt ajellaan kesäkaudella elokuun loppuun saakka. Risteily Järvisydämestä kansallispuiston pääsaarelle on saatavilla aina lokakuun loppuun saakka. Voit halutessasi myös tilata venekuljetuksen kansallispuistoon.

Patikointi

Linnansaaren pääsaarella kulkee kaksi patikointireittiä, joiden varrella tutustut Saimaan syntymisen vaiheisiin ja mielenkiintoiseen vanhaan torppaan. Pidemmällä reitillä nouset ylös Linnavuorelle ihastelemaan sieltä aukeavaa upeaa järvimaisemaa. Lisäksi puistossa kulkee kaksi esteetöntä reittiä.

Milloin?

Saarelle pääset vesiteitse omalla veneellä tai melomalla sulan veden aikaan. Risteilyt ja venekuljetukset saatavilla lokakuun loppuun saakka. Talvikaudella puistossa voi lumikenkäillä merkittyjä reittejä pitkin.

Hemmottelu

Sauno perinteisessä rantasaunassa ja pulahda norppana Saimaaseen! Kansallispuistossa voit myös yöpyä omassa teltassa tai vuokraamalla aitan tai muumajoitteen. Monipuolista hemmottelua tarjoaa kallioon louhittu uniikki Järvikylpylä. Voit myös kokeilla saunajoogaa tai erilaisia hemmotteluhoitoja!

Milloin?

Linnansaaren rantasauna on varattavissa toukokuusta lokakuulle. Järvisydämen Järvikylpylä ja ravintola palvelevat läpi vuoden.

Nature Hotel & Spa Resort Järvisydän
Vastuullinen yritys
Aktiviteetit Jooga & Rentoutus
Nature Hotel & Spa Resort Järvisydän
Vastuullinen yritys
Savonlinna palvelee DaySpa
Nature Hotel & Spa Resort Järvisydän
Vastuullinen yritys
Savonlinna palvelee Rantasauna Kuru Resort

Talvikausi

Talvikaudella kansallispuiston jääkentillä kiidetään retkiluistimilla ja vaelletaan auringon laskiessa kauas horisonttiin. Talvivaellusreittien lähtöpisteet sijaitsevat Nature Hotel & Spa Resort Järvisydämessa ja SaimaaHoliday Oravissa. Merkityillä jääreiteillä liikkuminen on turvallista, ethän poistu reiteiltä! Reitillä voi kävellä, hiihtää ja pyöräillä tai viilettää mukavasti rekikyydillä tai ajaa moottorikelkalla.

Linnansaaren pääsaarella palvelee kioski-kahvila, joka on avoinna säiden salliessa, tapahtumapäivinä ja hiihtolomaviikoilla. Talvivaellusreitin olosuhteet ja kahvilan aukioloajat voit tarkistaa päiväkirjasta. Tulipaikat ja huussit löytävät pääsaarelta ja Pikku-Lapista.

Talvivaellus ja retkiluistelu | Rekikyyti | Lumikenkäily | Norppakellunta | Sauna ja avanto

Talvivaellus ja retkiluistelu

Linnansaaren kansallispuistossa kulkeva talvivaellusreitti tarjoaa upeat puitteet retkiluistelijoille, kävelijöille, potkukelkkailijoilla, hiihtäjille ja talvipyöräilijöille. Huomaathan, että sääolosuhteista riippuen talvivaellusreitillä voi olla hyvä olosuhteet luistelulle ja toisinaan taas muulle lumiliikkumiselle.

Hiihdon ystäville on tarjolla latuvaihtoehtoja lisäksi Oravissa ja Järvisydämessä. Lomakeskuksissa vuokrataan myös suksia.

Rekikyyti

Istuskele leppoisasti rekikyydissä lämpimässä vällyjen alla. Rekikyydillä pääset Oravista Linnansaaren kansallispuiston pääsaarelle, jossa mm. lumikenkäilyreitit ja tulipaikat. Reessä matkustaa mukavasti vaikka koko perhe!

Lumikenkäily

Lähde tutustumaan Linnansaaren kansallispuistoon leppoisasti lumikengillä. Valittavanasi on kaksi reittivaihtoehtoa, pidempi pääsaaren ympäri kiertävä rengasreitti sekä lyhyempi lähireitti. Saarella palvelee säiden salliessa, tapahtumapäivinä ja hiihtolomaviikoilla auki oleva kioski-kahvila. Tarkista aukioloajat.

Norppakellunta

Hyppää norppana Saimaaseen ja kellu hiljaisuudessa lämpöpuku päällä. Jääkellunta on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. Talvella pimeän tullen voi ihailla taivaalla tuikkivia tähtiä ja päivällä auringonteissä välkkyviä jäähippusia. Kellunta toteutetaan Oravin kanavassa, joka kestää auki läpi talven siinä virtaavan veden ansiosta.

Sauna ja avanto

Koe perinteinen rantasauna ja pulahda välillä Saimaan raikkaaseen järviveteen vilvoittelemaan. Oravin kanavan varrella sijaitsee kiva rantasauna, jonka laiturilta pääsee uimaan läpi talven virtaavan veden ansiosta. Kokeile myös rentouttavaa saunajoogaa!

Suosittelemme majoituksista

Majoitu mukavasti mökissä tai huvilassa tai nauti seikkailuhengestä puumajoitteessa. Listalta löydät myös kansallispuiston lähettyvillä olevia majoituskohteita.

Maukasta apetta

Maistele paikallisia makuja.

Muita palveluita

Voisit olla kiinnostunut myös