Punkaharju

Punkaharju on ollut kansainvälisesti tunnettu matkailukohde jo yli kahdensadan vuoden ajan. Punkaharjulla retkeilet ja harrastat monipuolisesti merkityillä reiteillä ympäri vuoden.

Punkaharjun lumoavat maisemat ovat kiehtoneet matkailijoita ja parisataa vuotta. Harjun metsät suojeltiin jo vuonna 1803 keisari Aleksanteri I:n määräyksestä ja neljäkymmentä (40) vuotta myöhemmin 1843 tsaari Nikolai I teki Punkaharjusta kruunupuiston. Punkaharju nousikin 1800-luvulla kansainväliseen maineeseen yhtenä Suomen kauneimmista nähtävyyksistä.

Punkaharju on yksi Suomen virallisista kansallismaisemista. Upeiden maisemien ohjella Suomen kuuluisimmalla harjula on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Punkaharju tarjoaa loistavat puitteet ulkoiluun ja retkeilyyn patikoimalla, polkupyörällä, meloen, veneellä, hiihtäen, retkiluistellen tai veneilemällä. Katso Punkaharjun aktviteetit kartalla ». Punkaharjulle pääset kätevästi myös junalla.

Kulttuurinnälkään

Kulttuurinnälkäisille Punkaharju on nappivalinta. Suomen Metsämuseo Lusto avaa suomalaisten metsäsuhdetta. Luston näyttelyt, tapahtumat ja teemapäivät tarjoavat kiehtovaa nähtävää ympäri vuoden. Lisäksi kesäaikaan Johanna Oraksen Taidekartano, Aseman Taidelaituri ja Inkeritalon vaihtuvat näyttelyt kutsuvat taiteen pariin. Katso Punkaharjun kulttuurikohteet kartalla ».

Perheille

Punkaharjulla on mainiot majoitusmahdollisuudet ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä myös lapsiperheille. Lustossa lapset pääsevät tutustumaan metsän merkitykseen suomalaisten elänässä sekä kurkkaamaan jännittävään karhunpesään. Hepokatin kotieläinpihalla pääset tutustumaan maatilan eläimiin sekä viettämään aikaa pelaillen ja leikkien. Ikisuosikki vesi ja puuhapuisto Kesämaa ja viereinen Kiipeilypuisto ovat lasten mieleen. Sadepäivinä voi pulahtaa Kruunupuiston sisäaltaisiin.

Luonnonsuojelualue ja puulajipuisto

Punkaharjun kuuluisaa harjualuetta halkova Harjutie äänestettiin vuosisadan tieksi 2017 – eikä suotta! Harjualue on syntynyt jääkaudella mannerjäätikön vetäytyessä n. 11 000 vuotta sitten. Ensimmäinen maantie harjulle rakennettiin 1700-luvulla, ja sen kautta kulki yhteys Savonlinnasta Viipuriin. Alkuperäistä päällystämätöntä tietä voi edelleen käydä katsomassa jalan Hotelli Punkaharjun eteläpuolella. Lue lisää Punkaharjun luonnonsuojelualueesta ».

Puulajipuistosta löydät yli 100 puulajia ja eri lajien risteymiä. Puulajipuistossa kasvaa Suomen pisin puu, yli 140 vuotta vanha ja 47 metriä korkea euroopanlehtikuusi. Puistossa voi patikoisa ja ajaa pyörällä. Reittejä pitkin pääsee Karjalankallion näköalapaikalle ja laavulle ». Puulajipuistossa on on myös uusi esteetön reitti.

Historialliset kyläkierrokset

Seikkaile luontoreiteillä

Osallistu tapahtumiin

Näe ja koe

Suomen Metsämuseo Lusto
Nähtävää, Ostokset Museokauppa
Suomen Metsämuseo Lusto
Nähtävää, Ostokset Museokauppa

Majoitu mukavasti

Voisit olla kiinnostunut myös