Kerimäki

Kerimäki on Saimaan matkaajalle täysosuma – pieni kylä, josta löytyy paljon. Kerimäki tunnetaan parhaiten Kerimäen kirkosta, joka on maailman suurin puukirkko ”keltainen jättiläinen” sekä puhtaasta ja kirkkaasta Puruvedestä ja sen maukkaasta muikusta.

Kirkon lisäksi kylällä kannattaa katsastaa myös Kirkkorannan suloiset kirkkaanpunaiset venevajat sekä piipahtaa 7 km päässä sijaitsevilla Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaarilla. Taatusti tuoretta Puruveden muikkua myydään kylällä kirkon juurella kesäperjantaisin ja lauantaisin torilla nautiskellaan perinteisistä muurinpohjaletuista sekä paikallisten seurasta. Torilla järjestetään myös kirppispäiviä.

Tapahtumat | Reitit | Nähtävyydet | Ravintolat | Aktiviteetit | Majoitus | Ryhmät

 

Kerimäen kirkko, maailman suurin puukirkko on Kerimäen kuuluisin nähtävyys. Kirkko sijaitsee keskellä kylää pienen mäen päällä, eikä tätä keltaista jättiläistä voi olla huomaamatta kylällä kulkiessa. Kirkon vieressä sijaitsee kellotapuli, jossa kesäaikaan palvelee Tapulitupa. Tapulituvassa toimii käsityömyymälä ja sunnuntaisin siellä on tarjolla messukahvit.

Kirkon lisäksi Kerimäellä löytyy paljon mielenkiintoista tekemistä ja nähtävää. Erityisen kiinnostava on Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret n. 7 km päässä kylältä. Hytermän saarilta löytyy Romu-Heikin, Kerimäen entisen nimismiehen kivitaidetta sekä vanhoja rakennuksia ja esineistöä. Kaunista saarta kiertää helppokulkuinen luontopolku. Saarelle pääsee vuokraamalla soutuveneen tai tilaamalla opastetun retken. Kerimäellä voi myös pelata frisbeegolfia sekä nauttia luonnosta kävellen, pyöräillen, veneillen tai vaikka ratsain. Lisäksi täällä sijaitsee yksi maan haastavimmista golfkentistä, jonne kannattaa tulla kauempaakin. Retki Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaarille on takuuvarma elämys soutumatkoineen.

Kerimäkea ympäröivä vesistö on Puruvesi, joka Saimaallakin poikkeuksellisen puhdas ja kirkas järvi. Puruvesi on suurelta osin hiekka- ja sorarantainen muusta Saimaasta lähes eristetty allas, ja sen vesi tulee lähteistä järven pohjan hiekkakerroksen läpi. Puruveden muikku on maankuulu kala, ja se on saanut EU:n nimisuojan. Kerimäen keskustassa Puruveden rannalla sijaitsee kirkkoranta, jossa on upea hiekkapohjainen ja lapsiystävällinen uimaranta, nykyaikainen matonpesupaikka sekä vierasvenesatama.

Kerimäen keskustassa majoitut mukavasti majatalossa sekä nautiskelet pikkukylän välittömästä tunnelmasta. Keskustasta löytyy ihastuttava lounaskahvila, joista nautit maukasta ruokaa sekä oma tekemiä leivonnaisia. Monipuolinen liikuntapuisto ja leikkikenttä rannan tuntumassa tarjoaa aktiivista tekemistä lapsille ja aikuisille.

Kerimäen tapahtumat

Hurmaannu kirkkokonserteissa, tutustu paikalliseen elämänmenoon Kerimäki-päivässä tai lähde laittamaan jalalla koreasti keikoille. Kesäperjantaisin kylällä myydään tuoreita paistettuja muikkuja ja lauantaisin torilla nautiskellaan muurinpohjaletuista.

Seikkaile reiteillä

Seikkaile Romu-Heikin polulla Saimaan Puruveden rantamaisemissa tai tee sukellus historiaan Raikuun salpa-asemalla. Voit myös lähteä kiertämään vaikka koko Puruveden ympäri kolmen pitäjän halki polkupyörällä tai autolla! Talvella alueella kulkee hyvin hoidetut hiihtoladut monipuolisessa maastossa ja säiden salliessa Saimaan jäällä.

Nähtävyydet ja palvelut

Kerimäen tärkeimmät nähtävyydet ovat maailman suurin puukirkko, Kirkkoranta kirkkaanpunaisine venevajoineen ja omaleimaiset Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret. Vanha Kallunmäen kirkkopaikka, Raikuun Salpa-aseman linnoitusreitti ja tietenkin kristallinkirkas Saimaan Puruvesi ovat myös kokemisen arvoisia.

Ravintolat

Maistele paikallisia lounasta tai illallista Puruveden rantamaisemissa Hotelli Herttuassa tai nauti itse tehtyjä herkkuja maailman suurimman puukirkon juurella lounaskahvila Kaivopirtillä. Kylältä löytyy myös kebab-pizzeria Rodi. Kerigolfin golfkentän yhteydessä palvelee kesäkaudella á la carte -ravintola.

Paikallista Puruveden muikkua voit ostaa paistettuna tai savustettuna kesäperjantaisin ja maukkaita muurinpohjalettuja lauantaisin toriaamuissa.

Aktiviteetit ja muut palvelut

Seikkaile Hytermän museo- ja luonnonsuojelusaarissa tai lähde omatoimiselle melontaretkelle Puruveden upeisiin järvimaisemiin. Hytermään pääset vuokraamalla soutuveneen, melomalla tai omalla veneellä.

Puruveden kristallinkirkkaiden vesien saaristosokkelossa ja avarilla järvenselillä riittää ihastelemista vaikka useammaksi päiväksi! Puruveden retkikohteista suosittelemme esimerkiksi laguunimaista Linnasaarea, upeiden hiekkarantojen Petrisaarta tai  Patasalon retkisatamaa lähellä kylän palveluita.

Majoitus

Majoitu mukavasti keskellä kylää majatalossa, Puruveden rantamaisemissa hotellissa tai lähialueiden vuokramökeissä ja huoneistoissa.

Wanhan Apteekin Majatalo
Majoitus Wanhan Apteekin majatalo

Ryhmille

Vietä täyden palvelun kokouspäivä nauttien oheen järviluonnosta tai vaikkapa tutustuen golfin. Jos tarvitse laadukasta kuljetuspalvelua tai haluat lähteä ryhmämatkalle, ota yhteys Matka-Kososeen.

Tutustu myös näihin

Kurkkaa Kerimäen tärpit kätevästä esitteestä tai tutustu aktiiviseen Kerimäkiseura ry:n toimintaan.

Voisit olla kiinnostunut myös