Vastuullisuus Savonlinnan seudulla

Vastuullinen matkailutoiminta Savonlinnan seudulla tarkoittaa luonnosta, ympäristöstä, kulttuuriperinnöstä ja ihmisten hyvinvoinnista huolehtimista.

Visiomme on, että Saimaa on kestävän matkailun edelläkävijä ja tiedostavan matkailijan ykkösvalinta. Edistämme alueen kiinnostavuutta kestävänä ja houkuttelevana matkakohteena ja edesautamme yritysten kestävää kasvua. Meitä ohjaa Saimaan matkailuelinkeinon yhteiset arvot; vieraanvaraisuus, kestävyys ja yhteistyö.

Olemme sitoutuneet kestävään kehitykseen

Olemme sitoutuneet kansallisiin kestävän matkailun periaatteisiin ja niiden toteuttamiseen. Kehitämme toimintaamme suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti Sustainable Travel Finland (STF) kestävän matkailun ohjelman avulla. Olemme tehneet kestävän matkailun kehittämissuunnitelman ja seuraamme sen tavoitteiden ja mittareiden toteutumista säännöllisesti. Savonlinnan kaupunki ja alueen kunnat ovat sitoutuneet edistämään kestävää kehitystä, vahvistamaan alueen elinvoimaa ja edistämään vastuullista matkailua ja virkistyskäyttöä allekirjoittamalla Järvi-Suomen peruskirjan. Alueelle on nimetty kestävän matkailun vastuuhenkilö, joka tukee ja opastaa toimijoita vastuullisen matkailun kehittämisessä. Seuraamme aktiivisesti alan kehitystä ja järjestämme koulutuksia kestävän matkailun eri osa-alueiden tiimoilta.

Kunnioitamme luontoa ja ympäristöä

Huomioimme luonnon monimuotoisuuden kehittämällä ja kunnostamalla jo olemassa olevaa retkeilyinfraa. Olemme parantaneet viimevuosina reittien opastusta ja ne löytyvät digitaalisesti OutdoorActive -palvelusta. Kehitämme ympäristöystävällisiä matkailupalveluita ja tuotteita, kuten pyöräilyä, melontaa, soutu, retkeilyä, luistelua, lumikenkäilyä, hiihtoa ja potkukelkkailua. Opastetuilla retkillä paikalliset oppaat tuntevat hyvin luontoympäristön ja osaavat kertoa sen erityispiirteistä ja suojelusta. Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla toimivat yritykset ovat tehneet yhteistyösopimuksen luontopalveluiden kanssa ja sitoutuneet kestävän luontomatkailun periaatteisiin.

Alueen yritykset vuokraavaavat välineitä ympäristöystävälliseen liikkumiseen niin maalla kuin vesilläkin. Uhanalainen Saimaannorppakannan elinvoimaisuus on meille matkailutoimijoille tärkeää ja norppa alueilla toimiessamme noudatamme Norppaystävällisen matkailun pelisääntöjä. Norpparetkillä kokeneet oppaat pysyvät kunnioittavan välimatkan päässä norpasta ja kertovat mielenkiintoisia tarinoita norpan elinoloista.

Savonlinnan seudun luontomatkailusuunnitelma antaa meille suuntaviivat tuleviin kestävän luontomatkailun kehittämistoimenpiteisiin vuosille 2022- 2026

Uusiutuvan energian suosiminen, energiatehokkuus ja kiertotalous ovat jo monen alueen matkailutoimijan arkipäivää ja kestävän matkailun edelläkävijäyritykset kehittävät toimintaansa kestävän matkailun ohjelmien ja ympäristösertifikaattien avulla. Opastamme yrityksiä kehittämään ja mittaamaan kestävää toimintaa ja tavoitteena on matkailun hiilijalanjälkilaskurin käyttöönotto vuoden 2023 aikana. Seuraamme mielenkiinnolla myös luontojalanjäljen mittaamiseen tarkoitetun työkalun kehittymistä.

» Tiesitkö, että yli 21 % Savonlinnan seudun pinta-alasta on Natura 2000-suojelualueita?

Vaalimme kulttuuriperintöä

Kunnioitamme, ylläpidämme ja elvytämme alueen kulttuuriperintöä tuotteistamalla sitä mielenkiintoisiksi matkailukokonaisuuksiksi. Paikalliset oppaat tuntevat hyvin alueen historian ja kulttuuriperinnön ja kertovat mielenkiintoisia tarinoita eri aikakausien vaiheikkaista tapahtumista. Monet alueen matkailutoimijat kunnostavat ja ylläpitävät kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia ja ympäristöjä. Vihreän kullan kulttuuritie ja Suomen metsämuseo Lusto kertovat metsien merkityksestä paikallisasukkaille ja Riihisaaren museo tutustuttaa vierailijat saaristolaiselämän salaisuuksiin.

Alueellamme sijaitsee lukuisia kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia ja ympäristöjä, joiden ylläpitämiseen ja kunnostamiseen monet matkailutoimijat osallistuvat.

» Tiesitkö, että Sulkava on yksi SaimaaGeopark kohteista?

Alueellinen hyvinvointi

Savonlinnan seudun kestävän matkailun kivijalka on yhteistyö eri toimijoiden kanssa ja yhteinen halu tuottaa hyvinvointia alueelle ja kestävää kasvua elinkeinolle. Luomme verkostoja, joiden tavoitteena on matkailutulon jääminen paikallisyhteisön hyväksi.

Olemme mukana International Institute of Gastomony, Culture, Arts and Tourism -verkostossa, jossa valmennetaan ja tuetaan kestävän ja paikallisen ruokamatkailun alueita. Saimaan alueelle on myönnetty European Region of Gastronomy -titteli vuodelle 2024.

Alueen ravintoloissa ja hotelli aamiaisilla suositaan paikallisia ja lähialueen tuottajien raaka-aineita ja tuotteita. We Support D.O Saimaa -merkityt ravintolat arvostavat raaka-aineissaan alkuperää, puhtautta ja korkeaa laatua.

Seuraamme paikallisten asukkaiden tyytyväisyyttä matkailun kehittämistoimenpiteisiin säännöllisesti tehtävien kyselyiden avulla. Kesällä 2022 tehdyn kyselyn mukaan 89 % asukkaista oli sitä mieltä, että matkailulla on parantava tai ylläpitävä vaikutus paikallisten elämänlaatuun. 92 % olivat tyytyväisiä kesällä tapahtuvaan matkailuun, mutta asukkaat toivoivat ympärivuotisen matkailun kehittämistä.

Kestävän matkailun edelläkävijä yritykset

Vastuulliset valinnat ovat jo monien Savonlinnan seudun matkailuyritysten arkipäivää. Kestävän matkailun edelläkävijät tekevät suunnitelmallista työtä kestävämmän toiminnan eteen ja heille on myönnetty yrityskohtainen STF-merkki.

Tervetuloa nauttimaan kestävistä lomaelämyksistä ja paikallisista palveluista Savonlinna seudulle. Monet kohteemme ja palveluntarjoajamme Visit Savonlinna alueella ovat sitoutuneet kestävän matkailun kehittämiseen. Vastuullinen matkailun on matkailutoimijoiden ja matkailijoiden yhteinen asia. Näin sinä voit vaikuttaa: Vastuullisen matkailijan opas (pdf)