Koloveden kansallispuisto

Kolovesi on tunnettu jyhkeistä kallioistaan, sokkeloisesta saaristosta sekä kalliomaalauksista. Jos olet onnekas, saatat törmätä myös sympaattiseen saimaannorppaan. Kolovesi on melojan paratiisi, sillä suurimmassa osassa puistoa on moottorivenekielto.

Syyskaudella Koloveden kansallispuistoon pääsee tutustumaan omatoimisesta melomalla tai kiertämällä mantereella sijaitsevan Nahkiaissalon luontopolun. Voit tulla melomaan oman kalustosi kanssa tai vuokrata kanootin tai kajakin paikan päältä.

 

Koloveden kansallispuisto sijaitsee Enonkoskella n. 60 km ja tunnin ajomatkan päässä Savonlinnasta. Kolovesi on yksi Suomen arvokkaimmista luonnonsuojelualueista ja erittäin pidetty melontakohde. Puisto on oikea melojien paratiisi, sillä moottoriveneily on kielletty suurimmassa osassa puistoa luonnonrauhan turvaamiseksi. Erämaisen saariston metsät ovat pääosin luonnontilassa. Puistossa pääsee myös patikoimaan. Kansallispuistossa voi retkeillä ainoastaan kesäaikaan.

Parhaiten Kolovesi sopii retkikohteeksi leirintämatkailijoille, jotka eivät kaipaa mukavuuksia tai palveluita. Puistosta löytyy yhdeksän (9) pientä telttailualuetta, joissa on muutamia telttapaikkoja. Kolovedellä leiriytyminen on sallittua ainoastaan merkityillä alueilla.

Patikointi

Kolovesi on pääosin vesikansallispuisto, eli se koostuu Saimaan vesialueista, suurista Vaaja- ja Mäntysalon saarista sekä pienemmistä saarista. Osa puistoa kuitenkin sijaitsee mantereella, jossa voi käydä patikoimassa 3,3 km pitkän vaativan Nahkiaissalon luontopolun ja 1,6 km pitkän yksisuuntaisen retkeilypolun Hirviniemen polun ja tutustumassa niiden telttailupaikkoihin ». Patikoidessa näet vanhaa metsää sekä monipuolista luontoa aina kallioalueista kosteisiin notkoihin.

Lisäksi toisella kansallispuiston suurista saarista, Mäntysalossa, kulkee 3,8 km todella vaativassa ja vaihtelemassa maastossa kulkeva Mäntysalon polku.  Polulta voi ihailla Koloveden eri-ikäisiä metsiä, jotka vaihtelevat vanhoista luonnontilaisista sekametsistä myös viljeltyihin metsiin.

Melonta

Kolovesi on melojien paratiisi, jossa retkeilijä voi tutustua ikiaikaisiin kalliomaalauksiin ja kokea erämaisen luonnon ja täydellisen hiljaisuuden. Vesiltä katsottuna kansallispuiston maisemaa hallitsevat kalliojyrkänteet, jotka kohoavat Saimaasta majesteettisen jylhästi pystysuorana seinämänä ja puiston rannat ovat karuja kivikkorantoja. Suurimmassa osassa puistoa on moottoriveneilykielto.

Kolovedellä voi retkeillä joko omatoimisesti tai opastetusti. Puisto sopii päiväretkikohteeksi, useamman päivän retkeilyyn tai voit meloa sinne Oravista ja tehdä vaikka kahden kansallispuiston kierroksen. Katso ideoita melontareitiksi alempaa ja osta melontakartta »

Ukonvuori ja Koloveden kalliomaalaukset

Mahtava Ukonvuori on Koloveden tunnetuin nähtävyys. Vesiltä katsottuna Ukonvuori on unohtumaton näky, kun sen jykevä kalliorinne nousee Saimaan syvyyksistä. Ukonvuorelle pääsee kulkemaan lyhyen louhikkoisen reitin ja etsimään kallioseinämästä pienen punaisen ihmishahmon, n. 5000 vuotta vanhan kalliomaalauksen. Kalliomaalaus paljastaa paikan olleen erityisen tärkeä kivikauden ihmisille.

Kalliomaalauksia on myös puiston pohjoisosassa Vieruvuorella sekä etelämpänä Havukkavuorella. Kalliomaalaukset on aikanaan sijoitettu kallioihin Saimaan pinnan korkeuden perusteella: maalaukset on mahdollisesti tehty jäältä tai veneestä käsin. Tämän tiedon perusteella Koloveden kalliomaalaukset ajoittuisivat kampakeraamiseen aikaan tai varhaismetallikaudelle.

Lue lisää Koloveden kansallispuistosta luontoon.fi -sivustolta »

Koloveden luontotupa

Koloveden luontotupa on tunnelmallinen käyntikohde ja kahvila Enonkosken taajamassa. Luototuvassa on näyttely Koloveden kansallispuiston luonnosta ja sieltä saa matkailuneuvontaa.

Koe aito erämaaluonto

Seikkaile luontoreiteillä

Voisit olla kiinnostunut myös