Koloveden kansallispuisto

Hiljaisuutta Saimaan syvyyksien yllä

Koloveden kansallispuisto on tunnettu jyhkeistä kallioistaan, sokkeloisesta saaristosta sekä kalliomaalauksista. Jos olet onnekas, saatat törmätä myös sympaattiseen saimaannorppaan. Kolovedellä voi retkeillä joko omatoimisesti tai opastetusti. Kuva: Metsähallitus/Mari Laukkanen.

Koloveden kansallispuisto sijaitsee Enonkoskella n. 50 km päässä Savonlinnasta ja kansallispuistoa ympäröivä vesistö on osa Saimaata. Puiston jylhä maisema on mannerjäätikön muovaama: jääkauden myllerrys loi Kolovedelle syviä järvialtaita sekä pystysuoria kalliojyrkänteitä.

Kolovesi sopii parhaiten kanootti- ja soutuveneretkeilyyn ja pääosassa puistoa onkin moottoriveneily kielletty. Patikoija voi tutustua Koloveden luontoon ja vanhoihin metsiin kahdella luontopolulla, joista Nahkiaissalon luontopolku (3,3 km) sijaitsee mantereella ja on saavutettavissa autolla. Mätysalon luontopolulle (3,8 km) pääsee ainostaan vesiteitse. Nahkiaissalon polulle johtavalla tiellä ei ole talvikunnossapitoa.

Ukonvuori ja Koloveden kalliomaalaukset

Ukonvuori on Koloveden tunnetuin nähtävyys ja vesiltä katsottuna Ukonvuori onkin unohtumaton näky jylhine rinteineen. Ukonvuoden rinteessä on myös vanha sauvakvartsilouhos, mutta retkeilijän tulee kunnioittaa kansallispuiston koskemattomuutta ja tyytyä katselemaan kimallusta kauempaa. Näköalat Ukonvuorelta ovat puolestaan kehnot, koska luonnonvarainen puusto peittää näkyvyyttä. Tarkkaavaisimmat voivat bongata Ukonvuoden kallioseinämästä myös pienen punaisen ihmishahmon, n. 5000 vuotta vanhan kalliomaalauksen. Kalliomaalaus paljastaa paikan olleen erityisen tärkeä kivikauden ihmisille.

Kalliomaalauksia on myös puiston pohjoisosassa Vieruvuorella sekä etelämpänä Havukkavuorella. Kalliomaalaukset on aikanaan sijoitettu kallioihin Saimaan pinnan korkeuden perusteella: maalaukset on mahdollisesti tehty jäältä tai veneestä käsin. Tämän tiedon perusteella Koloveden kalliomaalaukset ajoittuisivat kampakeraamiseen aikaan tai varhaismetallikaudelle.

Koloveden kansallipuisto ja luonnonsuojelualue

Suomesssa on yhteensä 40 kansallispuistoa, joista Kolovesi on yksi. Kansallispuistot ovat laajoja luonnonsuojelualueita, joiden tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä antaa ihmisille mahdollisuus nauttia luonnosta.

Hyödyllisiä linkkejä

Tutustu myös

Kysyttävää?

  • Savonlinnan seudun matkailu- ja retkeilyinfo palvelee ympärivuotisesti Riihisaaressa, katso seudun matkailuneuvonnat.
  • Soita Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus Riihisaareen: 0206 39 5929
  • Lähetä sähköpostia: saimaa@metsa.fi

Blogikirjoituksia

Reitit

Saapuminen ja oleilu Koloveden kansallispuistossa

Lue lisää Koloveden palveluista luontoon.fi -sivuilta.

Aktiviteetit Koloveden kansallispuistossa

Suosittelemme lisäksi