Muikku

Muikku kuuluu ehdottomasti Saimaan seudun parhaimpiin herkkuihin! Muikkua nautitaan pannulla paistettuna, savustettuna, soppana sekä suoraan säilykepurkista. Eikä tietenkään sovi unohtaa muikkukukkoa. Muikun mäti puolestaan kruunaa juhlapöydän. 

Muikku on oikeaa superfoodia

Muikku on Suomen sisävesien merkittävimpiä ja monipuolisimpia talouskaloja ja se on Etelä-Savon maakuntakala. Lohen sukuinen muikku viihtyy puhtaissa vesissä ja Suomessa muikkuja uiskenteleekin useimmissa keskikokoisissa ja suurissa, syvähköissä järvissä. Vaikka muikkua tavataan laajalti, väitämme että täällä Saimaalla se maistuu parhaimmalle!

Muikku kerryttää hyvin ravinnosta peräisin olevia rasvahappoja, erityisesti DHA:ta, jonka osuus on muikussa 20–40 prosenttia kaikista rasvahapoista. Tämä tekee siitä rasvakoostumukseltaan erinomaista ravintoa ihmisille. Muikku on siis oikeaa superfoodia!

Muikkua pöytään!

Paistettuja muikkuja saat melkeinpä jokaisesta savonlinnalaisesta ravintolasta, ja on muikuilla täytetty lörtsyjäkin. Torin kupeesta löytyy erityinen kalaravintola sekä muikkuterassi, josta aukeaa hienot näkymät kaupungin ylle! Purkkimuikut ovat myös herkkua ja ne on myös helppo napata mukaan ja viedä kotipuoleen tuliaisiksi. Niitä löydät marketeista sekä kesällä torilta.

Puruveden muikku

Puruvesi on muusta Saimaasta hieman erillinen, allasmainen alue Kerimäen, Kesälahden ja Punkaharjun tienoilla. Sen rannat ovat pääasiassa soraa ja hiekkaa, joten vettä samentavaa humusta ei huuhtoudu järveen juuri lainkaan. Puruveden kristallivedessä valo pääsee jopa 20 metrin syvyyteen, kun se muualla Saimaassa yltää keskimäärin noin 10 metriin. Näiden ominaisuuksien ansiosta Puruveden muikun D-vitamiinipitoisuus on vielä korkeampi kuin muiden vesialueiden. Puruveden muikku on myös tunnettu hopeisen vaaleasta värisävystään ja pehmeäruotoisuudestaan.

Puruveden muikulle on vuonna 2013 myönnetty EU:n nimisuoja sekä suojattu maantieteellinen merkintä (SMM). Suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.