Muikku

Muikku kuuluu ehdottomasti Saimaan parhaimpiin antimiin! Muikkua nautitaan pannulla paistettuna, savustettuna, soppana sekä suoraan säilykepurkista. Eikä sovi unohtaa muikkukukkoa. Muikun mäti kruunaa juhlapöydän. 

Muikku on oikeaa superfoodia

Muikku on Suomen sisävesien merkittävimpiä ja monipuolisimpia talouskaloja ja se on Etelä-Savon maakuntakala. Lohen sukuinen muikku viihtyy puhtaissa vesissä ja Suomessa muikkuja uiskenteleekin useimmissa keskikokoisissa ja suurissa, syvähköissä järvissä. Vaikka muikkua tavataan laajalti, väitämme että täällä Saimaalla se maistuu parhaimmalle!

Muikku kerryttää hyvin ravinnosta peräisin olevia rasvahappoja, erityisesti DHA:ta, jonka osuus on muikussa 20–40 prosenttia kaikista rasvahapoista. Tämä tekee siitä rasvakoostumukseltaan erinomaista ravintoa ihmisille. Muikku on siis oikeaa superfoodia!

Muikkua pöytään!

Paistettuja muikkuja saat melkeinpä jokaisesta paikallisesta ravintolasta. Ja on meillä muikuilla täytetty lörtsyjäkin, joita voit metsästää torilta ja isoimmista ruokakaupoista.

Torin kupeesta sijaitsevat muikkuun ja paikalliseen kalaan erikoistunut Kalastajan koju sekä Original Sokos Hotel Seurahuoneen kattoterassilla Muikkuterassi, josta aukeaa hienot näkymät kaupungin ylle. Linnansaaren kansallipuiston kupeessa Oravissa sijaitseva Ravintola Ruukinranta on myös erikoistunut paikalliseen kalaan ja riistaan.

Purkitetut muikut on myös herkkua ja niitä on helppo napata mukaan ja viedä kotipuoleen tuliaisiksi. Purkkimuikkuja löydät marketeista sekä kesällä torilta.

Puruveden muikku

Puruvesi on muusta Saimaasta hieman erillinen, allasmainen alue Kerimäen, Kesälahden ja Punkaharjun alueilla. Sen rannat ovat pääasiassa soraa ja hiekkaa, joten vettä samentavaa humusta ei huuhtoudu järveen juuri lainkaan.

Puruveden kristallinkirkkaassa vedessä valo pääsee jopa 20 metrin syvyyteen, kun se muualla Saimaassa yltää keskimäärin noin 10 metriin. Tämän ansiosta ansiosta Puruveden muikun D-vitamiinipitoisuus on korkeampi kuin tavallisen muikun. Puruveden muikku on myös tunnettu hopeisen vaaleasta värisävystään ja pehmeäruotoisuudestaan.

Puruveden muikulle on vuonna 2013 myönnetty EU:n nimisuoja sekä suojattu maantieteellinen merkintä (SMM). Suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Nuottaus ja troolaus ovat perinteisiä kalastustapoja

Muikku kalastetaan perinteisesti nuottauksella. Nuottaus tarkoittaa kalaparvien etsimistä kaikuluotaimen avulla, jonka jälkeen nuotta lasketaan kahdesta veneestä avoveteen ja levitetään veneiden avulla. Kun 300 metrinen nuotta on saatu levitettyä, käännetään ajosuunta kohti muikkuparvea. Nuottaa vedetään yleensä noin puolen tunnin ajan, jonka jälkeen veneet palaavat takaisin yhteen.

Talvikaudella nuottaus käynnistää samoin periaattein kuin avoveden aikaankin, etsitään kalaparvi tai suunataan entuudestaan tutulle apajalle ja lasketaan nuotta veteen. Avanto tehdään yleensä moottorisahalla ja nuotta lasketaan jään alle uittokoneiden avulla. Saatu muikkusaalis nostetaan jäällä odottaviin kalapaljuihin ja toimitetaan jatkojalostettavaksi.

Troolaaminen puolestaan tarkoittaa nuotan vetämistä pitkän aikaa pyyntialueen halki ja ikään kuin kerätään kaloja trooliin. Saimaan alueella troolausta ei ole sallittu kaikilla vesistöillä.

Kerimäen Kalatalo

Kerimäen Kalatalo on nykyaikainen kalankäsittelylaitos, jonka kautta mm. kulkee Puruveden maukasta muikkua alueen muille toimijoille. Lue lisää toiminnasta »

Koe kalastajan päivä

Pienryhmien on mahdollista päästä nuottareissuille mukaan! Kysy lisää matkailuneuvonnasta info@visitsavonlinna.fi.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Saimaalla järjestetään myös veto- ja heittouisteluretkiä – lue lisää kalastusretkistä Saimaalla.

Lisää tietoa  Puruveden muikusta » ja sen kalastamisesta ». Voit myös kurkata videon muikun nuottaamisesta Puruvedellä »