Muikku – maistuvaa lähiruokaa Saimaasta

Muikku kuuluu ehdottomasti Saimaan parhaimpiin antimiin! Muikku on Järvi-Suomen arvostetuimpia ruokakaloja ja taipuu monenlaiseksi herkuksi.

Muikkua nautitaan pannulla voissa paistettuna, savustettuna, soppana tai vaikka suoraan säilykepurkista. Eikä sovi unohtaa muikkukukkoa ja muikun mätiä!

Muikkua pöytään

Paistetut muikut löytyvät useimpien ravintoloidemme listalta. Parhaimmalta muikut maistuvat kera upean näköalan! Suosittelemme erityisesti Muikkuterassia, joka sijaitsee Original Sokos Hotel Seurahuoneen 6. kerroksessa. Näköalaterassilta aukeaa upea näköala kaupungin ylle ja se on oiva paikka bongata upeita auringonlaskuja.

Puruveden muikku

Puruvesi on muusta Saimaasta hieman erillinen, allasmainen alue Kerimäen, Kesälahden ja Punkaharjun alueilla. Sen rannat ovat pääasiassa soraa ja hiekkaa, joten vettä samentavaa humusta ei huuhtoudu järveen juuri lainkaan.

Puruveden kristallinkirkkaassa vedessä valo pääsee jopa 20 metrin syvyyteen, kun se muualla Saimaassa yltää keskimäärin noin 10 metriin. Tämän ansiosta ansiosta Puruveden muikun D-vitamiinipitoisuus on korkeampi kuin tavallisen muikun. Puruveden muikku on myös tunnettu hopeisen vaaleasta värisävystään ja pehmeäruotoisuudestaan.

Puruveden muikulle on vuonna 2013 myönnetty EU:n nimisuoja sekä suojattu maantieteellinen merkintä (SMM). Suojaus on tae siitä, että tuotteen alkuperä, raaka-aineet ja valmistusmenetelmä tunnetaan.

Nuottaus ja troolaus ovat perinteisiä kalastustapoja

Muikku kalastetaan perinteisesti nuottauksella. Nuottaus tarkoittaa kalaparvien etsimistä kaikuluotaimen avulla, jonka jälkeen nuotta lasketaan kahdesta veneestä avoveteen ja levitetään veneiden avulla. Kun 300 metrinen nuotta on saatu levitettyä, käännetään ajosuunta kohti muikkuparvea. Nuottaa vedetään yleensä noin puolen tunnin ajan, jonka jälkeen veneet palaavat takaisin yhteen.

Talvikaudella nuottaus käynnistää samoin periaattein kuin avoveden aikaankin: etsitään kalaparvi tai suunataan entuudestaan tutulle apajalle ja lasketaan nuotta veteen. Avanto tehdään yleensä moottorisahalla ja nuotta lasketaan jään alle uittokoneiden avulla. Saatu muikkusaalis nostetaan jäällä odottaviin kalapaljuihin ja toimitetaan jatkojalostettavaksi.

Troolaaminen puolestaan tarkoittaa, että nuottaa vedetään pitkiä aikoja pyyntialueen halki ja ikään kuin kerätään kaloja trooliin. Saimaan alueella troolaus ei ole sallittu kaikkialla.

Videot: Kerimäen Kalatalo. Kerimäen Kalatalo on nykyaikainen kalankäsittelylaitos, jonka kautta mm. kulkee Puruveden maukasta muikkua alueen muille toimijoille.

Voisit olla kiinnostunut myös