Hytermä – Romu-Heikin perintö

Hytermän luonnonsuojelu- ja museosaaret Kerimäellä kristallinkirkkaan Puruveden ympäröimänä on varmasti yksi Saimaan mielenkiintoisimmista ja kauneimmista luontokohteista.

Hytermän kolme saarta on julistettu luonnonsuojelualueeksi jo 1932 ensimmäisenä luonnonsuojelualueena silloisessa Mikkelin läänissä. Saarien säilyminen lähes täydellisesti luonnontilassa on nimismies ja sotakamreeri Heikki Häyrysen, ”Romu-Heikin”, ja hänen vaimonsa Lillin ansiota. He aloittivat metsien ja maiseman hoidon ”tuleville sukupolville iloksi, onneksi ja siunaukseksi” ja tästä työstä saamme nauttia vielä tänäkin päivänä.

Saarilla on erikoislaatuinen kokoelma kivitaidetta, vanhoja rakennuksia sekä helppokulkuinen luontopolku. Näyttävin monumentti on ”Työnmuisto” Hytermän pääsaarella. Tämä työn muistomerkki on tehty kymmenistä myllynkivistä ja kohoaa yli 7 m korkeuteen.

Hytermästä löytyy upeita hienohiekkaisia hiekkarantoja, joista on mukava pulahtaa Saimaaseen hellepäivänä. Muistathan, että Hytermän luonnonsuojelualueella ei saa tehdä tulta eikä siellä ole nuotiopaikkaa.

Varaa heti

Seikkaile luontoreitillä

Romu-Heikin ja Lillin terveiset

Hytermänsaaret olivat Häyrysten pariskunnan elämäntyö. Hytermä on ollut vuodesta 1932 luonnonsuojelualuetta. Luonnonsuojelualueen rauhoitusmääräyksen mukaan alueella on kiellettyä:

  • kaikenlainen omavaltainen metsänraiskaus ja vahingoittaminen,
  • maanotto, käyttö viljelykseen ja kivien poistaminen,
  • eläinten laiduntaminen, eläinten, kasvikunnan ja kuolleiden kasvinosien ja kivennäisten vahingoittaminen ja niihin kuuluvien aineiden kokoaminen,
  • kaikenlainen avotulen pito sekä
  • metsästäminen.

hytermä luonnonsuojelualue kartta määräys

Tutki lisää