Vihreän kullan kulttuuritie

”Astu rohkeasti rajan yli metsään, sillä metsä kertoo tarinaa. Sinusta, minusta, ajasta ennen meitä. Metsästä alkaa matka menneisyyteen, tähän hetkeen, myös tulevaan – maailmankuvaamme, luonnon monimuotoisuuteen, myös mystiseen meille selittämättömään. Vihreänä kimmeltävä kulta siivittää sinut tielle suomalaiseen kulttuuriin. ”

Vihreän kullan kulttuuritie on Etelä-Savon virallinen matkailutie, joka kulkee Mäntyharjusta Ristiinan, Puumalan, Sulkavan ja Savonlinnan kautta Punkaharjulle.

Kauniiden maisemien läpi kiemurtelevan reitin varrella matkailija pääsee tutustumaan alueen rikkaaseen kulttuuriperintöön, joka on kautta aikojen kytkeytynyt vahvasti metsään. Matkailutien tarjontaa täydentävät alueen yrittäjien monipuoliset palvelut, tuotteet ja tapahtumat.

Vihreän kullan kulttuuritiellä pääset kulkemaan metsän monien aarteiden ja sinisenä välkkyvän Saimaan äärelle.

Vihreän kullan kulttuuritien kohteet

Matkailutien varrelle on koottu 17 kiehtovaa kohdetta, jotka käsittelevät suomalaista metsäkulttuuria, metsähistoriaa sekä metsäsuhdetta eri tavoilla.

Vihreän kullan kulttuuritien kohteet muodostavat yhdessä kiinnostavan kokonaisuuden kulttuuria ja luontokohteita. Useassa kohteessa on myös mahdollisuus lähteä luontoon joko jalan tai pyörällä.

Vihreän kullan kulttuuritie on perustettu jo vuonna 2002. Matkailutie on ollut päivityksen alla viimeisten vuosien alla. Tulevana kesänä reitille on tulossa kiehtovia uudistuksia, jotka päivittävät reitin tälle vuosikymmenelle digitaalisin toteutuksin.

Äänitarina eteläsavolaiseen metsäsuhteeseen

Vihreän kullan kulttuuritielle tulevassa äänitarinassa paikallisen metsäkulttuurin käännekohdat yhdistyvät Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistosta kerättyihin metsän mystiikkaa henkiviin kansantarinoihin, ja tuovat kuuntelijalle uudenlaisia näkökulmia reitin kohteisiin.

Äänitarina kuljettaa kuuntelijan tuhansien vuosien mittaiselle matkalle eteläsavolaiseen metsäsuhteeseen. Äänitarina on kuunneltavissa ilmaisessa Glopas-sovelluksessa, minkä avulla reitti on kuunneltavissa autolla tai pyörällä ajaessa.

Tutustu sahayhdyskunnan historiaan sekä suomalaiseen mytologiaan lisätyn todellisuuden avulla

Menneiden aikojen elämä piirtyy silmien eteen lisätyn todellisuuden ja animoinnin avulla Puumalan Sahanlahdessa. Matkailija pääsee muun muassa seuraamaan koskella työskentelevien tukkimiesten toimia tai ihmettelemään kalman väkeä vanhan ruumishuoneen luona.

Sahanlahden historiaan ja mytologiaan liittyvä tarina löytyy  ilmaisesta SALMI AR-sovelluksesta.

Vihrän kullan kulttuuritien some-kanavat

Seuraa Etelä-Savon virallista matkailutietä sosiaalisessa mediassa.

Voisit olla kiinnostunut myös