Hirvihamppi lisukkeineen
Hirvihampurilainen maistuu erityisen hyvältä yksinkertaisten lisukkeiden kanssa. Valmista kaalisalaatti, punasipulihilloke ja puolukkamajoneesi retkeä varten etukäteen ja paista ja kokoa herkullinen hampurilainen evästauolla tulipaikalla.
Tästä resepista syntyy yhteensä 4 annosta.
Hirvihamppi
- 500 g hirven jauhelihaa
- 1 tl merisuolaa, hienoa
- 1 tl sinappia
- mustapippurirouhetta
- timjamia, tuoretta
- 4 siivua savujuustoa
- 4 lehteä jääsalaattia
Lisäksi:
- 4 kaurasämpylää
- 70 g kirkasta kaalisalaattia (ohje alla)
- 60 g punasipulihilloketta (ohje alla)
- 60 g majoneesia
Valmistus:
- Lisää mausteet jauhelihaan ja sekoita, mutta älä vaivaa liikaa.
- Muotoile kertakäyttökäsineillä 4 pihviä, joiden paksuus on noin 2 cm.
- Pakkaa hygieenisesti raakana mukaan. Lämpimällä ilmalla kypsennä, jäähdytä ja pakkaa pihvit etukäteen.
Kohteessa:
- Lämmitä kypsät pihvit tai paista raakapihvit.
- Laita juustosiivu pihvien päälle ja anna juuston puoliksi sulaa.
- Paahda sämpylät ritilällä molemmin puolin.
- Kokoa hampit lisäkkeillä ja laita päälle sämpylän toinen puolikas.
- Iske veitsi pystyyn keskelle sämpylää.
- Laita syömäpussiin tai kääri paperiin.
- Tarjoa/nauti kaalisalaatin kera.
Kirkas kaalisalaatti
Tästä resepista syntyy yhteensä 4 annosta.
Kaalisalaatti:
- 400 g valkokaalia
- 100 g porkkanaa
- 30 g purjoa
Etikkaliemi (1-2-3)
- 3 dl vettä
- 2 dl sokeria
- 1 dl väkiviinaetikkaa
Valmistus
- Kuori porkkanat ja poista kaalista kanta.
- Raasta porkkanat ja kaali karkealla terällä.
- Pese ja pilko purjo käsin.
- Kiehauta liemen ainekset ja sekoita salaattiin.
- Valuta ja tarjoa vasta seuraavana päivänä.
Punasipulihilloke
- 300 g punasipulia
Liemi
- 2 dl punaviinietikkaa
- 2 dl vettä
- 40 g hunajaa
- 1 sitruunan mehu
- rosmariinia, mieluummin tuoretta
Valmistus
- Kuori ja puolita sipulit.
- Leikkaa ohuiksi suikaleiksi.
- Kiehauta liemen aineksia pari minuuttia.
- Lisää sipulit ja kiehauta 1 minuutti.
- Jäähdytä nopeasti kaatamalla sipulit kylmään astiaan ja liemi eri astiaan.
- Yhdistä liemi ja sipulit ja pakkaa kannelliseen muoviastiaan.
Puolukkamajoneesi
- 1 keltuainen
- 1 rkl sinappia
- 1½ dl rypsiöljyä
- 1 tl valkoviinietikkaa
- 5 g sokeria
- 2 g suolaa
- 40 g puolukkasosetta
Valmistus
- Vatkaa keltuainen ja sinappi.
- Lisää öljy ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten (emulsio).
- Mausta käyttötarkoituksen mukaan.
- Tarkista rakenne ja maku.
Resepti retkelle mukaan
Tämä resepti on tehty nautittavaksi nuotiolla. Pakkaa ainekset mukaasi, valitse sopiva reitti ja nauti tauosta luonnon helmassa. Kurkkaa luontoreittivalikoimamme tai tutki laavuja ja tulipaikkoja kartalla ja suunnittele oma retkesi.
______________
Paikallisen ruoan ilosanomaa viedään eteenpäin Saimaa lautasella -hankkeen toimenpiteillä. Hanke on EU:n osarahoittama.