Loimuomenat kinuskikastikkeella ja karpaloilla
Tästä resepista syntyy yhteensä 4 annosta.
Loimuomenat
- 2 isoa omenaa puolikkaina
- ½ dl kuusenkerkkäsiirappia (tai voita 30 g)
- 0,4 dl Calvadosta (tai rommia tai brandyä)
Kinuskikastike (tai osta valmiina)
- 4 dl kuohukermaa
- 2 dl sokeria
- 1 g suolaa
- Keitä sokeria ja kermaa n. ½ tuntia.
- Varo, että kastike ei alussa kuohu yli. Sekoita alkuvaiheessa 10 minuuttia.
- Kinuski on valmis, kun se on paksua ja vaaleanruskeaa.
- Tarkista maku ja rakenne. TAI:
- Kuumenna valmista kinuskikastiketta pannulla jo liekitettyjen omenapuolikkaiden kanssa n. 5 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmeitä.
Lisäksi
- Kaurakeksejä 100 g
- Karpaloita tai puolukoita 100 g (tuoreita tai pakastettuja)
Valmistus
- Varaa lähelle sytykkeet ja kolmen kokoisia polttopuita. Huomioi tuulen suunta ja voimakkuus.
- Sytytä nuotio tai tuulisella säällä tuli kodassa. Vuole pitkä kiehinen.
- Poista omenoista siemenkota.
- Kypsennä omenoita pannulla kuusenkerkkäsiirapissa noin 5 minuuttia, kunnes ne ovat puolipehmeitä.
- Varmista, että kaikki ruokailijat ihailevat, kun liekität kaikki omenat yhtä aikaa.
- Kaada alkoholi (4 annosta/½ dl) nopeasti ja sytytä heti palavalla kiehisellä tai kallistamalla pannua tuleen päin.
- Anna alkoholin palaa kokonaan.
- Kuuntele aplodit ja kumarra.
Esillelaitto
Levitä neljä lautasta penkille. Jaa omenat tasan tai toiveiden mukaan lautasille.
Kaada omenoiden päälle kuumaa kinuskikastiketta n. ½ dl/lautanen.
Pudota koristeeksi kourallinen puolukoita/karpaloita ja viimeistele halutessasi kaurakeksimuruilla.
Resepti retkelle mukaan
Tämä resepti on tehty nautittavaksi nuotiolla. Pakkaa ainekset mukaasi, valitse sopiva reitti ja nauti tauosta luonnon helmassa. Kurkkaa luontoreittivalikoimamme tai tutki laavuja ja tulipaikkoja kartalla ja suunnittele oma retkesi.
______________
Paikallisen ruoan ilosanomaa viedään eteenpäin Saimaa lautasella -hankkeen toimenpiteillä. Hanke on EU:n osarahoittama.