Tikkusämpylä
Tikkusämpylä on perinteisen tikkupullan leipäversio nuotiolle. Lämpimät tikkusämpylät maistuvat erityisen hyvälle muun retkiruoan lisukkeena. Tikkusämpylän voi syödä suoraan paistotikusta tai irrottaa lautaselle, jolloin paistotikun reiän voi täyttää esim. sulatejuustolla.
Tästä resepista syntyy yhteensä 6 annosta.
Tikkusämpylät
Taikina
- 2 dl vettä
- 20 g tuorehiivaa
- 5 g suolaa
- 1 rkl rypsiöljyä
- n. 400 g vehnäjauhoja
Valmistus ennen retkeä
- Liuota hiiva kylmään veteen.
- Lisää muut ainekset ja osa jauhoista.
- Vaivaa hyvin ja lisää loput jauhoista, kunnes taikina irtoaa reunoista. Koko jauhomäärää ei välttämättä tarvita.
- Jaa taikina pieniin osiin ja pakkaa pieniin annos- muovipusseihin.
- Säilytä kylmässä ja kuljeta lämpimässä.
Valmistus tulipaikalla
- Varaa lähelle sytykkeet ja kolmen kokoisia polttopuita. Huomioi tuulen suunta ja voimakkuus.
- Sytytä nuotio.
- Vuole paistotikku.
- Muotoile taikina sormenpaksuiseksi pötköksi.
- Kieputa taikinaa tikun pään ympärille tiiviisti n. 10–15 cm pituudelta.
- Paista sopivan kaukana tulesta ja pyörittelemällä tikkua.
- Tikkusämpylä on valmis, kun se on kauniin ruskea ja irtoaa tikusta.
Resepti retkelle mukaan
Tämä resepti on tehty nautittavaksi nuotiolla. Pakkaa ainekset mukaasi, valitse sopiva reitti ja nauti tauosta luonnon helmassa. Kurkkaa luontoreittivalikoimamme tai tutki laavuja ja tulipaikkoja kartalla ja suunnittele oma retkesi.
______________
Paikallisen ruoan ilosanomaa viedään eteenpäin Saimaa lautasella -hankkeen toimenpiteillä. Hanke on EU:n osarahoittama.