Kuka oli Pyhä Olavi?

Pyhä Olavi oli alun perin norjalainen viikinkikuningas, Olavi Haraldinpoika. Hän syntyi vuonna 995 ja osallistui jo nuorena mm. Lontooseen suuntautuneille viikinkiretkille. Hän kääntyi kristinuskoon ja käännytti uskoon myös maanmiehiään. Olavin hallinto oli ankara, mikä takia hän nostatti vastarintaa. Hän joutuikin taistelemaan kruununsa ja asiansa puolesta. Olavi kaatui Stiklestadin taistelussa heinäkuun 29. päivänä vuonna 1030. Olavin katsotaan kuolleen marttyyrina uskonsa puolesta taistellessaan vääräuskoisia pakanoita vastaan. Pian taistelun jälkeen alkoi liikkua tarinoita ihmeteoista, jotka liittyivät Olaviin tai hänen hautapaikkaansa. Kuolema oli Olaville voitto, sillä se teki hänestä legendan. Vain vuosi kuolemansa jälkeen Olavi julistettiin pyhimykseksi.

Ensin Pyhä Olavi kohosi koko Norjan suojeluspyhimykseksi, mutta melko nopeasti Olavi-kultti levisi muualle Pohjolaan ja saavutti nykyisen Suomen alueen. Ainakin jos katsotaan kirkollisten rakennusten suojelijoiden määrää, Pyhä Olavi oli 1200-luvun puolivälissä Neitsyt Marian ohella Suomen suosituin pyhimys. Pyhästä Olavista tuli kaikista kansanomaisin pyhimys Pohjoismaissa, täällä häntä pidettiin mahtavana ja suojelevana kuninkaana, joka tappara kourassaan antoi turvaa ja suojaa. Näin Olavi oli ihanteena paljon luontevampi kuin muut, etäisemmät pyhimykset. Kansan mielestä Pyhällä Olavilla oli kyky suojella karjaa ja turvata hyvä sato. Häntä pidettiin myös vaikeiden avioliittojen suojelijana. Olavin suosiota lisäsivät kertomukset hänen ihmeteoistaan.

Nykyisen Savonlinnan alueella Pyhän Olavin rooli turvana ja suojana konkretisoitui, kun Erik Akselinpoika Tott aloitti vuonna 1475 Olavinlinnan rakentamisen ja valitsi linnan suojeluspyhimykseksi Pyhän Olavin. Itse taivaallinen kuningas Olavi oli tukemassa, kun tavallinen kansa eli elämäänsä, hoiti arkisia askareitaan ja puolusti elinpiiriään idästä tulevaa uhkaa vastaan.

Katolisen tavan mukaan kuningas Olavin kuolinpäivästä tuli pyhimys Olavin syntymäpäivä. Näin ollen heinäkuun 29. päivästä tuli Pyhän Olavin päivä.