Mustikkakukko ja vaniljakastiketta

Avotulella paistettu mustikkakukko on retkien klassikko: rapea ruiskuori kätkee sisäänsä mehevät metsämarjat. Lämpimän mustikkakukon päälle kaadetaan reilusti vaniljakastiketta.

Tästä resepista syntyy yhteensä 4 annosta.

Mustikkakukko

Taikina

  • 200 g huoneen lämpöistä, pehmeää voita
  • 70 g sokeria
  • 4 dl ruisjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kardemummaa

Täyte

  • 500 g mustikoita
  • ½ dl sokeria

Lisäksi

  • Valmista vaniljakastiketta (n. 1 dl/hlö)

Esivalmistelut

  1. Sekoita pehmeä voi ja sokeri kulhossa.
  2. Lisää ruisjauhot, joiden joukkoon on sekoitettu leivinjauhe.
  3. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Painele noin 2/3 taikinasta annosfoliovuoan pohjalle ja reunoille.
  5. Kaada tuoreet tai jäiset mustikat vuokaan.
  6. Ripottele pinnalle sokeria.
  7. Tee taikinan loppuosasta kukolle kansi.
  8. Laita foliorasian päälle pahvikansi tai painele päälle foliota tiiviisti.

Valmistaminen tulipaikalla

  1. Varaa lähelle sytykkeet ja kolmen kokoisia polttopuita. Huomioi tuulen suunta ja voimakkuus.
  2. Sytytä nuotio ja aseta ritilä tai tuet tukevasti.
  3. Jätä foliovuokaan kansi päälle ja kuumenna melko pienellä tulella n. 15–20 minuuttia.
  4. Kääntele välillä, mutta pidä kansipuoli koko ajan ylöspäin. Paista/lämmitä samalla tikkusämpylää tikussa.
  5. Ylläpidä tulta pienillä ja keskikokoisilla polttopuilla.
  6. Varaa tarvikkeet ja lisäkkeet.
  7. Tarkista kypsyys avaamalla kansi ja kokeilemalla taikinakannen rakennetta ja lämpötilaa.
  8. Mustikkakukko on valmis, kun täyte kiehuu osittain taikinakannen läpi.
  9. Kaada kuuman kukon päälle vaniljakastiketta ja nauti.

Resepti retkelle mukaan

Tämä resepti on tehty nautittavaksi nuotiolla. Pakkaa ainekset mukaasi, valitse sopiva reitti ja nauti tauosta luonnon helmassa. Kurkkaa luontoreittivalikoimamme tai tutki laavuja ja tulipaikkoja kartalla ja suunnittele oma retkesi.

______________

Paikallisen ruoan ilosanomaa viedään eteenpäin Saimaa lautasella -hankkeen toimenpiteillä. Hanke on EU:n osarahoittama.