Kerimäki 

 

Takaisin podcastien pääsivulle.

Linkkivinkkejä

Linkkien toimivuus tarkastettu 16.6.2020

 

Kerimäki-ryhmissä pääset kuulemaan, mitä kylillä tapahtuu:

facebook.com/groups/886026551785276/
facebook.com/groups/641131235970253/
facebook.com/Kerim%C3%A4ki-seura-ry-1913222295436419/

Anttolan seutu esittelee aktiivisen kylän toimintaa:

www.anttolanseutu.fi/

YSSI -yhdistysportaali listaa yhdistykset

yssi.fi/yhdistykset/?fwp_luokka=kyla-ja-asukasyhdistykset

Visit Savonlinna-sivuston kautta löydät monipuolista informaatiota Savonlinnan seudun palvelutarjonnasta, nähtävyyksistä ja menopaikoista.
visitsavonlinna.fi/kerimaki/

Kotiseutuliitto kertoo kaikista Etelä-Savon museoista:

kotiseutuliitto.fi/tietopankki/kotiseutumuseot/suomen-kotiseutu-ja-paikallismuseot/etela-savon-kotiseutu-ja-paikallismuseot/

Kerimäen puukirkon tuntevat kaikki, mutta tiesitkö, että Kerimäen lähiseudun sepät takoivat sen rakentamiseen noin 300 000 naulaa?

anttolanseutu.fi/totta_ja_tarua_kerimaen_vanhan_kirkon_vaiheilta
vaivaisukot.fi/2013/kekk.htm

Museoviraston rakennetun ympäristön kulttuuriympäristöt -palvelu esittelee Raikuun kanavan. Palvelun kautta pääset tutustumaan koko Suomen kohteisiin, Etelä-Savostakin on esillä runsaasti nähtävää.

rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1134

Nordens alla kanaler -sivusto esittelee Pohjolan kanavia sekä valmistuneita, aloittamista vaille valmiiksi jääneitä projekteja. Savonlinnan seudulla Raikuun kanava kuuluu edelliseen kategoriaan, Aholahden kanava puolestaan jälkimmäiseen.

kanaler.arnholm.nu/

Raikuun salpa-asema on osa Salpalinjaa, Suomen itärajaa myötäilevää linnoitusketjua. Kuikonniemen asemia on kunnostettu ja alueella sijaitseva korsu on rakennettu uudelleen vuosina 2001-2003.

visitsavonlinna.fi/products/kuikonniemen-sotahistoria-alue-salpalinjan-linnoitus-ja-uimaranta/
luontoon.fi/punkaharju/historia

Kerimäen liikuntapuisto on oiva ja maksuton kohde aivan keskustassa. Tekemistä löytyy kaikenikäisille.
visitsavonlinna.fi/products/kerimaen-liikuntapuisto/

Kerimäen kirkkorannan punaiset venevajat ovat yksi niistä monista kuvauksellisista kohteista, joiden takana on tuhansia tarinoita Puruvedestä. Kirkkorannasta löydät uimarannan lisäksi vierasvenesataman ja matonpesupaikan. Syvätiedon äärelle pääsee sekä Museoviraston sivuilta että Kerimäen kunnan teettämästä selvityksestä vuodelta 2011.

rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=1127
savonlinna.fi/filebank/5995-Liite_4_Kirkkorannan_perusselvitykset.pdf

Pääkanta-säätiö ylläpitää entisen Kerimäen kunnan elinvoimaa (kuntaliitos Savonlinnan kanssa vuonna 2013). Sivujen kautta löydät tietoa muun muassa säätiön hallinnoimien tilojen varaamisesta sekä hienosti dokumentoidun perinnereitin.

kerimaki.fi/
kerimaki.fi/perinnereitti/

Romu-Heikki oli Kerimäen nimismies, sotakamreeri Heikki Häyrynen, joka tunnettiin kotiseuturakkaana ja omaperäisenä persoonana. Metsähallituksen luontoon.fi -palvelusta löydät tietoa Romu-Heikin Hytermästä, joka toimii ulkomuseona luonnonkauniilla, suojellulla saarella.

visitsavonlinna.fi/hyterma/
luontoon.fi/hyterma

Osuuskunta Puruveden kalasatama on tehnyt hienon sivuston Puruveden muikusta, sen nimisuojauksesta ja kalastuksesta Puruvedellä.
puruvedenmuikku.fi/

Pro Puruvesi -yhdistys edistää Puruveden vesistön puhtautta ja hyvinvointia sekä lisää tietoisuutta Puruveden tilasta. Linkeistä löydät mm. vuorovaikutteisen karttasovelluksen sinilevästä ja ravinteista sekä runsaasti tutkimustietoa.

propuruvesi.fi/
propuruvesi.maps.arcgis.com/apps/Cascade/index.html?appid=f6c529b114f3405fb7336b1c357a2efd&folderid=5ba51172bba844c1853815b0af3870ab

Puruveden lohikuningas -kokoaa yhteen kalastukseen aavistuksen intohimoisemmin suhtautuvat ihmiset. Vuonna 2020 tapahtuma jää väliin, mutta seuraavalle vuodelle ehdit vielä hioa taitojasi.

karjalankalamiehet.fi/puruveden-lohikuningas-soutu-uistelukisa/

Puruvesi Swimrun -tapahtumassa aktiiviliikkuja pääsee sekä Puruveden rannoille että Puruveteen. Mikäli hikoilu urheillen ei sinun juttusi, tapahtumaa on helppo seurata reitin varrelta.

puruvesiswimrun.fi/

Perriin tyssit on laulavien siskosten Sirkka Kososen ja Eila Hartikaisen kansanmusiikkiyhtye. He ovat levyttäneet kerimäkeläisiä lauluja vuonna 2014 julkaistulle levylleen.

kansanmusiikkiliitto.fi/nettiputiikki/aanitteet/perriin-tyssit

Mikkelin kaupunginkirjaston – Etelä-Savon maakuntakirjaston tekemältä sivustolta löytyy kattava listaus Kerimäki-aiheisia kirjoja:

http://kirjasto.mikkeli.fi/historia/index.htm
kirjasto.mikkeli.fi/historia/lahteet.htm#kerimaki

Savon maakuntahistorioiden digitointi oli merkittävä kulttuuriteko Itä-Suomen maakuntaliitoilta. Kerimäen vaiheisiin pääsee tutustumaan osoitteessa savonhistoria.edita.fi/

Jos netin selaamisen sijaan haluat tarttua kirjaan, Kerimäestä voi lukea myös seuraavista teoksista:

Akira Takeuchi on japanilainen arkkitehti, joka on perehtynyt suomalaiseen puukirkkoarkkitehtuuriin. Hänen teoksensa Tutkimusretkellä suomalaisissa puukirkoissa: pienimmistä maailman suurimpaan (Lithon Publishing House, 2013) otattaa hatun pois päästä menneiden vuosisatojen mestareiden työn edessä.

Jussi Jäppinen ja Heli-Maija Voutilainen. Maailman suurin puukirkko Kerimäellä (Minervakustannus, 2002)

Arto Paasilinna kuvaa tarkasti Kerimäen kirkon rakentamista ja vaiheita kirjassaan Tohelo suojelusenkeli (WSOY, 2004).

Jukka Pennasen väitöskirja Muikkuapajilla. Puruveden ammattimainen talvinuottakalastus 1900-luvun alusta 1970-luvun puoliväliin (Suomen Muinaismuistoyhdistys, 1979) on todellisen konossöörin valinta. Teos löytyy kirjastoista ja antikvariaateista.

Mainittakoon tässä myös Muoniossa sijaitseva Suomen Kalakirjasto, joka on kaikille avoin yksityinen, harvinaisia kokoelmia vaaliva kirjasto. suomenkalakirjasto.fi/

Suomen järvikalastusmuseo on tällä hetkellä valitettavasti suljettu, mutta upeaan perinteiseen pihapiiriin voi tutustua käymällä paikan päällä.

savonlinna.fi/riihisaari/nayttelyt/suomen_jarvikalastusmuseo

 

Creative Commons -lisenssi
Saimaan rannalla -podcast, jonka tekijä on Savonlinnan Hankekehitys Oy ja Savonlinnan oppaat ry, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.
Tämän podcastin tunnuksessa käytetään seuraavia ääniä freesound.org -palvelusta:
Seagulls close-up.wav käyttäjältä juskiddink (https://freesound.org/people/juskiddink/sounds/100724/)
Lake Waves 2.wav käyttäjältä Benboncan (https://freesound.org/people/Benboncan/sounds/67884/)
Kiitokset myös kapteeni Janne Leinoselle / Vip Cruise – LP Management Oy Punkaharju-laivan höyrypillin soittamisesta!