Saimaan Satojuhlat – Maistiaisia syksyn sadosta
Saimaan Satojuhlat maistuu lanttusupikkaalta, jonka taikinaan on leivottu sukupolvien perinne, glögipikkelöidyiltä happamanmakeilta metsäsieniltä sekä kiprakalta marjakuplivalta, joka tuo arkeen ripauksen juhlaa.
Liki 30 kohteesen ja yli kymmeneen ravintolaan levittäytyvä sadonkorjuujuhla Saimaan Satojuhlat lähestyy ja tunnelma on jo aistittavissa. Satojuhlien järjestäjäporukka kutsui paikallisen median koolle maistamaan ja aistimaan tuleva Satojuhla. Tilaisuus järjestettiin Savonlinnassa Saimaan Maku -lähiruokapuoti & kahvilassa.
Pöydät notkuivat paikallisista raaka-aineista valmistettuja herkkuja ja tunnelma oli lämmin, kun yrittäjät kohtasivat toisiaan yhteisen asian äärellä.

Maijan juhla ja pitopalvelu ihana Maija sekä Veikkolan Tuumaaja Taidon Marita. Yhtymäkohtia löytyi paikallisten raaka-aineden arvostamisen lisäksi myös asuinpaikkahistoriasta.
Pöydät notkuivat sadonkorjuun makuja
Kattauksesta löytyi koko joukko syksyn parhaita makuja ja uutuuksia. Samoja, joita matkailijat ja paikalliset pääsevät pian itsekin maistelemaan varsinaisessa tapahtumassa.
Makukattaus tarjoili parastaan
Uutispuuroa, Pahuksen Parkasu -hilloa ja lammasmakkaraa. Kyllä meitä hemmoteltiin!
- Saimaan Maku – Suolainen pannukakku sai seurakseen Kerimäen kylmäsavuhaukea, kasvispohjaista kreemiä ja vihanneksia. Vaihtoehtona oli myös Janhulan tilan pelttisuurimoa, porkkanaa ja marinoitua punasipulia.
- Sparkling Lossiranta – Etelä-Savossa valmistettu alkoholiton kuohujuoma, joka on kuiva ja raikas ja sopii juhlamaljaksi tai ruokapöytään.

Lossirannan alkoholitonta kuohuva tarjoiltiin alkumaljana. Satojuhlien aikaan sitä voi ostaa Lossirannasta ja sitä on myös tarjolla galleria Villa Suruttomassa.
- Ihamaniemen luostari – Tarjolla oli Muhosen Luomutilan luomurukiista hitaasti haudutettua perinteistä uutispuuroa. Maku oli täydellinen voisilmän kanssa!
- Reittiö B&B – Kauniisti katetusta kokonaisuudesta sai poimia maisteltavaksi metsän ja puutarhan makuja: rapeita sienisipsejä, yllättäviä pikkelisieniä ja makusuoloja.

Pikkelisienten pikantti maku yllätti. Reittiö B&B:n sienipäivillä on tarjolla laajasti sienitietoutta, maistuvaa sienilounasta sekä sienestäjän ruokakursseja.
- Ojamäen Vanha Koulu – Maistuvat ja rakkaudella valmistetut perinteiset lanttusupikkaat ja legendaarinen Arppen piirakka hurmasivat yksinkertaisuudellaan ja täyteläisillä mauillaan. Piirakassa maistui paikallinen muikku, maukas pekoni sekä tuoreet kantarellit. Kokonaisuus oli kietaistu maistuvaan ruiskuoreen.

Ojamäen Vanhan Koulun Maija oli loihtinut lanttusupikkaita ja Arppen-piirakkaa. Satojuhlilla on tarjolla myös runsas karjalainen pitopöytä.
- Veikkolan Tuumaaja Taito – Omasta maasta poimittuja ja uunissa paahdettuja maa-artisokkasipsejä sekä tulisenmakeaa Pahuksen Parkaisu -hilloa, joka tarjottiin vuohenjuuston ja tattarinäkkärin kanssa. Lisäksi maistettavana oli uuden sadon juoksevaa hunajaa täynnä kesän makua.

Veikkolan Tuumaaja Taidon oman sadon hunaja toi kesän kielelle. Satojuhlilla omavaraistilalla voi mm. tututua mehiläistarhaukseen, rapsutella eläimiä, tututua omavaraosuuteen sekä tehdä ostoksia tilan sadosta.
- Putkisalon Kartano ja lammatila – Käsityönä tehdyt D.O. Saimaa -raakamakkarat Chorizo ja Salciccia 100 % karitsanlihasta sekä lampurin tomaattikastike hävisivät tarjoiluvadeilta alta aikayksikön! Tomaattikastike oli valmistettu hävikkitomaateista ja pöydällä somisteena olleet villalangat oli värjätty – lupiineilla!

Putkisalon kartanon Lampurin tomaattikastikkeessa syntyy helppo kastike nopeasti! Satojuhlien aikaan la 13.9. Putkisalossa on tarjolla D.O. Saimaa -kokki Ilkka Arvolan valmistama lähiruokalounas. Paikkoja rajoitetusti.
- Saimaan Marja – Herukoista valmistettu kuohujuoma toi pöytään pirteää kirpeyttä, mustikkajuoma puolestaan pehmeää makeutta. Ruislastulla metsäsienisalaatti ja omenahillo yhdistivät metsän ja puutarhan maut yhdeksi suupalaksi.

Saimaan Marja valmistaa laajasti erilaisia marja- ja sienituotteita paikallisista raaka-aineista. Satojuhlilla heidän tehtaanmyymälällä saamme maistella mm. sieniburgereita ja smoothieta sekä tehdä ostoksia puodissa.
- Sovintola – Tuoreita makeita vadelmia ja pakastekuivattuja mansikoita. Pakastekuivaus säilyttää mansikoiden kirkkaan värin ja muodon, ja maku tiivistyy herkullisen intensiiviseksi.

Kesälahtelaiset vadelmat oli parhaimmillaan ja pakastekuvattujen mansikoiden maku hurmasi. Kesälahden sydämessä Sovintolassa on Satojuhlien aikaan makuja, käsitöitä ja kohtaamisia ainutlaatuisessa miljöössä.
- Ihamaniemen Maamiesseuran talo – Parsaan keskittynyt esittelypöytä tarjosi tietoa viljelystä ja houkuttelevia reseptejä, joilla satokauden herkku muuntuu lautaselle.

Ihamaniemen Maamiesseuran talo esittelee laajasti parsan viljelyä ja valmistusta ja paikallishistoriaa. Viereisessä luostarissa tarjolla perinteistä uutispuuroa.
Mukana illassa olivat myös Tynkkylän Lomaniemi, Enonkosken syystori, Kesälahden kotiseutumuseo ja Näyttelykeskus Kitee. Tilaisuus antoi esimakua siitä, mitä kaikkea Saimaan Satojuhlilla 12.–14.9.2025 on luvassa.
Saimaan Satojuhlat 12.-14.9.2025
Kun Saimaan Satojuhlat pian alkaa, mukana on yhteensä yli 40 maatilaa, ravintolaa, lähiruoan tuottajaa ja muuta paikallista kohdetta, jotka tekevät syksyn juhlan yhdessä teille ja meille kaikille.
Istahda pitopöytään, herkuttele lähiruokalounailla, opi uutta ruokakursseilla tai vietä tunnelmallinen illallinen Saimaan aalloilla. Saimaan Satojuhlien kymmenet käyntikohteet, ravitolat, paikallisen ruoan tuottajat ja käsityöläiset toivottavat sinut lämpimästi tervetulleiksi mukaan juhlaan!
Tutustu Saimaan Satojuhlien ohjelmaan, käyntikohteisiin ja menuihin tapahtuman nettisivuilla www.saimaansatojuhlat.fi
***
Paikallisen ruoan ilosanomaa viedään eteenpäin Saimaa lautasella -hankkeen toimesta. Hanke on EU:n osarahoittama.


