Tulivuoka maa-artisokkatäytteellä
Tämä vuoka maistuu kaikille ja sopii myös kasvisruokailijoille. Maa-artisokan pehmeä, pähkinäinen maku yhdistyy sienten täyteläisyyteen, ja lopputuloksena on yksinkertainen, mutta herkullinen nuotioruoka.
Tästä resepista syntyy yhteensä 4 annosta.
Tulivuoka
Täyte
- 25 g voita
- 60 g sipulia
- 60 g selleriä
- 400 g maa-artisokkaa
- 100 g palsternakkaa
- 100 g kypsää härkäpapua
- 75 g herkkutattia (kuullotettua ja pakastettua), tuoreena kaksinkertainen määrä
- 1 l kasvislientä
- 30 g ohrakasta
- ½ dl kylmää vettä
- mustapippuria rouheena
- tuoretta timjamia
Tulivuoan kansi
- 200–230 g vehnäjauhoja
- 2 keskikokoista kananmunaa
- 30 g hapankorppurouhetta
Valmistus
- Paloittele kuoritut kasvikset.
- Keitä maa-artisokka kypsäksi 1 litrassa kasvislientä ja soseuta.
- Kuullota muut kasvikset voissa.
- Lisää kasvisliemen loput ja mausteet.
- Hauduta kypsäksi.
- Lisää kypsät härkäpavut, tatit ja maa-artisokkasose.
- Maista ja tarkenna maku ja rakenne.
- Jaa neljään 400 g foliovuokaan ja jäähdytä.
Kannen valmistus
- Laita pöydälle vehnäjauhokeko ja tee sen keskelle kuoppa.
- Riko kuoppaan kananmunat.
- Nypi kananmuna jauhojen joukkoon.
- Lisää hapankorppurouhe.
- Sekoita tasaiseksi ja kelmuta.
- Anna levätä kylmässä n. puoli tuntia.
- Kauli pastalevy ohueksi ja aseta se foliovuoan kanneksi.
- Päällystä vielä foliopaperin palalla.
Toiminta tulipaikalla
- Varaa paikalle sytykkeet ja kolmen kokoisia polttopuita. Huomioi tuulen suunta ja voimakkuus.
- Sytytä nuotio ja aseta ritilä tai tuet tukevasti.
- Jätä foliovuokaan kansi päälle ja kuumenna melko pienellä tulella n. 15–20 minuuttia.
- Kääntele välillä, mutta pidä kansipuoli koko ajan ylöspäin. Paista/lämmitä samalla tikkusämpylää tikussa.
- Ylläpidä tulta pienillä ja keskikokoisilla polttopuilla.
- Varaa tarvikkeet ja lisukkeet.
- Tarkista kypsyys avaamalla kansi ja kokeilemalla taikinakannen rakennetta ja lämpötilaa.
Reseptin kyytipojaksi sopivat hienosti Hullun kurkut sekä Tikkusämpylät.
Resepti retkelle mukaan
Tämä resepti on tehty nautittavaksi nuotiolla. Pakkaa ainekset mukaasi, valitse sopiva reitti ja nauti tauosta luonnon helmassa. Kurkkaa luontoreittivalikoimamme tai tutki laavuja ja tulipaikkoja kartalla ja suunnittele oma retkesi.
______________
Paikallisen ruoan ilosanomaa viedään eteenpäin Saimaa lautasella -hankkeen toimenpiteillä. Hanke on EU:n osarahoittama.