Espanjalaista elämää monipaikkaisesti Sveitsissä ja Savonlinnassa

Äänestä sen jo kuulee, että tämä kesämökki Savonlinnan Tappuvirran saaressa on rakas paikka 44-vuotiaalle Joaquim Martinille ja hänen espanjalaiselle vaimolle Tatianalle ja 5-vuotiaalle Marc-pojalle.

Kumpusaari on mökin nimi, ja sinne Joaquimin mieli usein halajaa hänen työskennellään Sveitsin Zürichissä yhden maailman suurimman elintarvikealan yrityksen, Mondelez Internationalin, suklaiden tuotekehitystyön parissa.

“Kumpusaari on mahtava, hyvin erityinen paikka perheellemme”

Mökki Savonlinnassa tuli osaksi Martinien elämää Joaquimin kemistin opintojen kautta. Barcelonasta yliopiston opiskelijana ja Lappeenrannan Teknillisen Yliopiston kautta hän muutti vuodeksi 2001 työskentelemään Suomeen.

Joaquim sai tutorikseen – ja elinikäiseksi ystäväkseen – suomalaisen Antin. Vuoden jälkeen tie vei takaisin Barcelonaan. Barcelonaan tuli kuitenkin myös Antti käymään ja sen jälkeen taas Joaquim Suomeen – kuten hän on tehnyt joka vuosi sen jälkeen.

Joaquim Martin Work at Savonlinna

Antin kautta Joaquimille tuli tutuksi suomalainen kulttuuri ja erityisesti mökkielämä ja siellä käsillä tekeminen. Se kaikki oli miehen mieleen. Tie vei suomenkielen kursseille. Kun Antti huomasi ystävänsä syvän kiinnostuksen, alkoi hän puhua, että tämä hankkisi oman kesämökin Saimaalta ja kävisi hänen kaltaisesti laittamaan sitä mieleisekseen.

Oli vuosi 2007, kun Tappuvirralta löytyi vaatimaton saarimökki ilman sähköjä ja vettä. Pariskunta korotti juuri Barcelonassa taloa varten otettua lainaansa mahdollistamaan mökin hankinta. Antti auttoi ostoprosessissa, ja lopulta mökki sai uudet, onnelliset espanjalaiset omistajat.

Pariskunnalle on alusta asti ollut selvää, että Kumpusaaren ydinolemusta ja yksinkertaista luonnetta ei haluta muuttaa. Käytännöllisyyttä ja mukavuutta se kuitenkin kaipasi ja pikkuhiljaa Kumpusaari onkin saanut aurinkopaneelit ja Joaquim on nikkaroinut sinne ulkovessan, aitan ja varaston.

Antti on toiminut rakentamisessa mentorina ja uudistanut mökin keittiön niin, että nyt pumpulla saadaan järvestä tiskivedet sisään. Kamiinakin mökistä löytyy nykyään.

“Kumpusaari on mahtava, hyvin erityinen paikka perheellemme. On hienoa nähdä, miten paikka kehittyy. On oma rauha; voi itse valita, näkeekö ihmisiä vai ei. Hienoa on myös luonnon kauneus!” kertoo Joaquim.

Lisää merkityksellisyyttä Martinien mökkielämään toi Marcin syntymä. Isän toive onkin, että poika opiskelisi aikanaan suomenkieltä ja pääsisi nauttimaan vielä syvemmin elämästä Saimaalla.

rakentaminen Work at Savonlinna

Saimaan järviluonto ja paikallinen elämäntapa lumoaa

Lempiasioista luonto nousee monin tavoin esiin. Martinit nauttivat seurata metsän ja järven elämää eläimine ja lintuineen. Oma vene löytyy, mutta erityisesti perhe tykkää meloa. Omin tai SaimaaHoliday Oravista vuokratuin kajakein suunnistetaan perheen kesken tai vierailulle tulleiden ystävien kanssa Linnansaaren kansallispuistoon, tai melojien paratiisiin, Koloveden kansallispuistoon.

Oravi saa kaikkinensa kiitosta. Palvelut ovat siellä hyvät, ihmiset mukavia ja Oravin kalapäivä jokavuotinen perinne, jonne mennään yhdessä mökkinaapureiden kanssa. Lähin heistä asuu viereisessä saaressa. Naapuri on opettanut Joaquimille kalastusta, ja onpa hän päässyt kokeilemaan metsästystäkin.

Melonta Work at Savonlinna

Silloin kun kaupungissa pitää käydä, niin suunnistetaan Savonlinnaan. Kesämökin nikkarointien kautta Prisma, Tokmanni ja Carlson ovat tulleet tutuiksi.

Perhe tykkää myös kaupungin kirpputoreista. Niistä on hankittu valtaosa Kumpusaaren huonekaluista. Kaupungin palvelut perhe kokee kattaviksi eikä kesääkään mene, etteivätkö he kävisi syömässä paistettuja muikkuja Savonlinnan torin laidassa sijaitsevassa Kalastajan Kojussa.

“Savonlinna on hieno kaupunki! Toivon vain, että charter-lennot lisääntyisivät tulevaisuudessa, koska kaupungilla on suuri potentiaali houkutella enemmän ihmisiä vieraakseen.” toteaa Joaquim.

Tähän mennessä elämä on sallinut Martineille mökkielämää vain pari viikkoa kesässä. Seuraavaksi toivotaan, että viipymä saataisiin venytettyä kuukauteen. Monipaikkaisesti perhe asuu jo nyt.

Miehen työn luonne ei mahdollista etätöitä, mutta haave on järjestää vanhempana elämä siten, että Kumpusaaressa Martinit voisivat viettää kaikki kesäkuukaudet ja muun ajan asua Barcelonassa. Innostuksella mitä heillä on, se mitä todennäköisimmin tulevaisuudessa toteutuukin.