Fleet Innovation Oy:n asiakkuusjohtaja,partner Jori Paukkonen: Savonlinnan seudulla on täydelliset puitteet etätyölle

Tuloksellinen työnteko ei vaadi perinteisiä toimisto-olosuhteita. Tämän väittämän allekirjoittaa Vantaalla asuva savonlinnalaislähtöinen Jori Paukkonen, joka siirtyi koronan alkuvaiheessa vaimonsa Sallan kanssa etätöihin Enonkoskella sijaitsevalle vapaa-ajan asunnolleen.

Kokemus vahvisti hänen käsitystään siitä, että mieluinen ympäristö vaikuttaa positiivisesti työntekoon.

Paukkonen työskentelee yritysautoilun palveluja tarjoavassa Fleet Innovation Oy:ssä asiakkuusjohtajana. Vuoden 2020 koronakeväänä hän teki monen muun suomalaisen tavoin päätöksen kokeilla etätöiden tekemistä vapaa-ajan asunnolta käsin.

Jori ja laivat Work at Savonlinna

Sekä minun että Sallan työt sallivat etätöiden tekemisen. Myös tuolloin lukiossa ollut poikamme Lauri vietti välillä aikaa mökillä, koska lukiot siirtyivät etäopiskeluun.

Perheen ympäri vuoden asuttava vapaa-ajan asunto osoittautui kaikin puolin toimivaksi etätoimistoksi. Pariskunnan toinen osapuoli perusti toimiston alakertaan ja toinen yläkertaan.

Etäyhteydet toimivat mainiosti, ja Teams lunasti paikkansa nykyaikaisena viestintävälineenä, joka taipuu sosiaalisten kontaktienkin hoitamiseen.

Paukkoselle ja hänen vaimolleen etätyö jäi pysyväksi käytännöksi. Vuodessa he tekevät etätöitä vapaa-ajan asunnollaan kolmisen kuukautta.

Savonlinnan seudulla on monella tavoin inspiroivat puitteet työntekoon. Ympäristö mahdollistaa myös helpon irtautumisen hektisestä työarjesta.

 

Työn voi tehdä vaikka laiturilla – kunhan se tulee tehdyksi

 

Ennen koronaa Paukkosen työ sisälsi runsaasti asiakastapaamisia ja matkustelua eri puolilla Suomea. Kun matkustamiseen kulunut aika jäi pois, ajankäyttö tehostui.

Asiakkaiden tarve- ja kehittämiskartoitukset onnistuivat mainiosti Teamsin välityksellä. Väitän, että etätyön myötä lisääntynyt tehokkuus on osittain myös yhtiömme kasvun takana, Paukkonen sanoo ja uskoo miellyttävän etänäkymän vaikuttavan neuvotteluihin positiivisesti.

Käytän Teams-palaverien taustakuvana paitsi omaa mökkimaisemaa myös Olavinlinnaa ja muita seudun maamerkkejä. Taustakuva toimii usein oivallisena aloituksena keskustelulle.

Jori laiturilla Work at Savonlinna

Paukkonen arvioi, että etätyöbuumi on muuttanut käsitystä työnteosta pysyvästi. Keskiössä ei ole enää toimistossa vietetty aika vaan se, että työ tulee tehdyksi.

Työnantajalle ei pitäisi olla väliä sillä, tehdäänkö työ toimistopöydän ääressä vai laiturilla istuen. Toki etätyöskentely vaatii työntekijältä itseohjautuvuutta ja kykyä sitoutua tavoitteisiin.

Nykyisin on olemassa tekniikkaa ja mittareita, joilla työnteon tuloksellisuutta voidaan mitata.

Mahdollisuus tehdä etätöitä on Paukkosen mukaan yrityksen valtti rekrytoinnissa. Hän sanoo, että nuoret eivät edes välttämättä hae paikkoja, joissa siitä ei ole mainintaa.

 Nuori sukupolvi hallitsee teknologian. Kannustan vanhempiakin ihmisiä suhtautumaan siihen ennakkoluulottomasti. Mottoni onkin: ”Joka päivä on mukava oppia jotain uutta.”

 

Etätoimiston ovesta suoraan metsälenkille tai laineille

 

Etätyönteko on saanut Paukkosen tarkastelemaan kriittisemmin työympäristöään ja sen vaikutuksia työn tuottavuuteen. Hän sanoo, että nykyisin suositut avokonttorit ovat usein hälyisiä paikkoja, joissa työteho ei välttämättä ole parhaimmillaan.

Minulle toimisto, jonka ikkunasta näkyy rauhallinen järvimaisema, on huomattavasti motivoivampi ympäristö kuin perinteinen toimisto.

Kaiken kruunaa se, kun työpäivän jälkeen pääsen suoraan vaikkapa metsään lenkille tai vesille veneilemään. Kyse on pohjimmiltaan hyvinvoinnista: kun ihminen voi hyvin, hän on tuotteliaampi ja luovempi.

Paukkosen puheessa toistuu sana hyvinvointi. Hektisen työarjen vastapainoksi tarvitaan palauttavaa vapaa-aikaa. Luonnossa lenkkeilyn ja patikoinnin ohella Paukkonen rentoutuu kalastamalla.

Vene Work at Savonlinna

Jori metsalenkilla work at savonlinna

kalassa Work at Savonlinna

Aktiiviselle miehelle tärkeitä harrastuksia ovat lisäksi harrastekiekko ja vanhat autot. Kaikkiin näihin Savonlinnassa on hyvät mahdollisuudet.

Olen pelannut vuodesta 2009 lähtien Kiekko-Vantaan Itä ry:n Huru-Ukoissa, ja olemme käyneet Linnan Woutien kesäturnauksessa kymmenisen kertaa.

Vuoden 1965 Ford Mustangillani puolestaan olen osallistunut Savonlinnan Retkeilyajo -tapahtumaan sekä nauttinut kurvisista asfalttiteistä Savonlinnan ja Saimaan ympäristössä.

Jori ja Mustang Work at Savonlinna

Mitä tulevaisuuteen tulee, Paukkosella on tahtotila muuttaa Savonlinnan seudulle parin vuoden kuluttua pysyvästi.

Rakas vaimoni haluaisi asua mieluiten syntymäkunnassaan Enonkoskella, joka kieltämättä onkin erinomainen vaihtoehto.