Kansainvälistä yrittäjyyttä Punkaharjulla hyvien yhteyksien äärellä

Tuttuun tapaan kesäpäivä on alkanut uinnilla Puruvedessä. Talvella päivä olisi käynnistynyt kävelyllä lumisten puiden ympäröimänä. Puhutaan Savonlinnassa, Punkaharjun kylätaajamassa asuvasta yrittäjästä ja kahden kouluikäisen tyttären yksinhuoltajasta, 42-vuotiaasta Mari Pennasesta.

Puruveden rannalta käsin hoituu hyvin niin Pennasen tuottaman saimaaLife median ylläpito, hyvinvointiluentojen teko kuin työpalaverit Japaniin ja USA:n.

Uimassa Work at Savonlinna

Seudun onnellinen paluumuuttaja ja luonnosta saatavan hyvinvoinnin sanansaattaja

Pennasen juuret ovat Hiukkajoen kylällä Ahosten suvun maatilalla. Sieltä elämä vei opiskelemaan Joensuuhun, asumaan Norjaan ja Ruotsiin ja töihin Helsinkiin. Aina välissä veri jo veti Savonlinnan seudulle.

Lopulta takaisin piti muuttaa kokonaan; ensiksi Savonlinnan keskustaan, jossa lapset syntyivät, sitten Punkaharjulle. Nykyisin tyttötrio asustelee onnellisena vuokralla pienessä omakotitalossa seudun sinisen helmen, Puruvesi -järven rannalla.

Mari Pennanen ulkona Work at Savonlinna

Savonlinnassa kaupunkina on ihanaa, itseeni vetoavaa pikkukaupungin tunnelmaa. Kaupungin ympäri rantoja pitkin lenkkeillessä sitä aina vaan henkäili näkymien kauneutta.

Punkaharjulla luonnon runsaus ja kauneus menee vieläkin syvemmälle sieluun. Lisäksi tykkään hirveästi ihmisistä täällä ja kylämme hengestä. Koen, että luonnon ja lämminhenkisen yhteisömme tuki kannattalee elämän aallokoissa täällä hyvin.

Luonnon ja ihmisten lisäksi kiitosta Pennaselta saavat yhteydet. Hänen oman liiketoimintansa elämänlanka on tietoliikenneyhteydet. Ne toimivat hyvin ja mahdollistavat työskentelyn kotoa käsin.

Koronakriisin aikaan tämä tarkoitti muun muassa maksullisten Saimaalle suuntautuvien virtuaaliryhmämatkojen vetämistä LIVE -videolähetysten avulla yhdessä japanilaisten yhteistyökumppanien kanssa.

Mari Pennanen tyohuone Work at Savonlinna

 

Tutkimuksin on todennettu, että luonnon hyvinvointia edistävä vaikutus välittyy ihmiselle myös, kun tämä kokee luontoa digitaalisesti. Sama on näkynyt eri maalaisilta tulleissa palautteissa vuosien varrella, kun olen välittänyt saimaaLifen kautta maailmalle luonnonläheistä elämää täällä meillä.

Hienointa on ollut saada ihmisiä löytämään oma luontonsa kaikkinensa tukemaan heidän omaa arjen hyvinvointia. Puhumattakaan siitä, että oman työn kautta on saanut ulkomaalaisia matkustamaan Saimaalle kokemaan järviluonto ja paikallinen elämäntapamme livenä sekä saadakseen lisäinspiraatiota itselle kotiin viemiseksi.

Elämisen laatua Savonlinnan seudulla kaikkina vuodenaikoina

Ei se määrä vaan laatu, on kuulunut Pennasen elämän tärkeimpiin johtoajatuksiin jo pari vuosikymmentä. Ajatusta on myöhemmin täydennetty jatkeella; Eikä se täydellisyys vaan riittävä laatu.

Toimivat tietoliikenneyhteydet ovat nykypäivänä tärkeät niin elämisen kuin työnteon kannalta. Ne Pennasen arjessa toimii. Helppo on Punkaharjulta myöskin tarvittaessa hypätä Helsingin junaan. Savonlinnan keskustaan tulee hurautettua noin kerran kuukaudessa asioita toimittamaan. Muuten kaikki tärkeimmät arjen palvelut löytyvät kävelymatkan etäisyydeltä Punkaharjun kylältä.

Mari Pennanen Punkaharju Work at Savonlinna

Puruvesi on helmi, mutta niin on myöskin muun muassa kylän Kahvila-leipomo Pullaposki, Marjan käsityönurkka ja Harjun Kirppis. Luontoyhteys löytyy ulko-oven takaa ympäri vuoden. On uudet kuntoportaat, hyvät hiihtoladut ja monta muuta vahvuutta. Savonlinnan seudun luonto ja elämänmeno ruokkii myöskin luovuutta, joka on Pennasen yrittäjyydessä tärkeää.

Mari Pennanen ja sukset Work at Savonlinna

Elämänlaadun koen kaikkinensa täällä korkeaksi. Puhdasta luksusta on esimerkiksi vapaapäivänä ajaa pyörällä pitkin Punkaharjun harjutietä Kerimäelle, käydä kirkon juurella Kaivopirtillä jano sammuttamassa ja kirkkorannassa istuskelemassa sekä ajaa kotiin saunomaan ja järveen uimaan.

Hyvä elämä on osin asenteesta kiinni. Pennasta kuunnellessa ei voi kuitenkaan olla sivuuttamatta sitä tosiasiaa, että vaikka puutteita ja parannettavaa aina löytyy niin kyllä tosiaan Savonlinnan seudulla on kaikki erittäin hyvän elämän edellytykset.

Jos et ole siitä jo tietoinen niin kannattaa tulla kokeilemaan – joko paluumuuttajana, lomalaisena, etätyöläisenä taikka seudun uutena yrittäjänä tai asukkaana.