Luonnonläheistä etätyöskentelyä Kerimäellä

Savonlinnassa Kerimäellä, Alakuonan kylällä asuvat tyytyväiset paluumuuttajat, 47 -vuotiaat Inka Kianto ja Esa Venäläinen kahden poikansa kanssa. Vuosiluku 1710 komeilee talon katolla. Juuret veti Akselan tilalle, joka on Esan synnyinkoti.

Perhe remontoi talon vanhaa kunnioittaen, mutta täyttäen kaikki nykyelämän asumisen tarpeet. Työ kannatti, sillä nyt tämä aktiivinen perhe nauttii elämästään Säkmäen maalaismaisemassa. Elämänlaatua on lisännyt myös se, että perheen vanhemmat tekevät työtään lähes täysin etänä globaalin energia- ja ympäristöteknologioita tuottavan metalliteollisuusyrityksen, Sumitomo SHI FW Energia Oy:n, palveluksessa.

akselan-tila-work-at-savonlinna

Etätyö mahdollistaa rauhallisemman elämän, lasten harrastukset ja sukutilan jatkuvuuden

Inkan ja Esan yhteinen taival alkoi Kerimäellä lukion jälkeen. Elämä vei Lappeenrantaan opiskelemaan, ja sieltä omaan taloon Varkauteen, jossa vierähti 15 vuotta. Esa aloitti silloisella Foster Wheelerillä työt vuonna 2000 ja Inka paria vuotta myöhemmin. Vuonna 2016 omistajaksi tuli Sumitomo Heavy Industries, mutta tämä ei vaikuttanut pariskunnan työhön. Vihreät, kestävät arvot on aina yhdistänyt heitä niin toisiinsa kuin samoja arvoja ajavaan työnantajaan.

Inka ja Esa Venalainen Work at Savonlinna

Esa työskentelee nykyisellään yrityksessä kansainvälisissä myyntitehtävissä, Inka puolestaan innovaatiotiimissä. Suomessa Sumitomo SHI FW liiketoiminta on ollut näkyvintä voimalaitosten huoltotoiminnassa ja voimalaitosten rakentamisessa. Viimeisin esimerkki tästä on Helsingin Vuosaareen rakenteilla oleva biovoimalaitos. Viime vuosina yrityksen toiminta on laajentunut myös energian varastointiin ja hiilidioksidin talteenottoon.

Muuttoa Kerimäelle ja Esan kotitilan remonttia pariskunta alkoi suunnitella sukupolvenvaihdoksen yhteydessä. V. 2016 nuorin poika pääsi aloittamaan 1. koululuokkansa Kerimäellä.

  • Etätöitä ollaan kumpikin tehty sieltä asti. Alkuvuosina 3 päivää viikossa, nyt lähes 100 %:sti. Työnantaja on suhtautunut etätöihin alati hyvin, kiittelee Esa.

Kummallakin työkavereita löytyy Suomen lisäksi myös ulkomailta yhtiön eri toimipisteistä. Suomessa yhtiön pääkonttori on Espoossa. Töiden suorittaminen vaatii harvemmin fyysistä läsnäoloa, joten päivittäinen reissaaminen Varkauden toimipisteellä ei ole tarpeen. Kummallakin on oma työtila kotona.

tyohuone-work-at-savonlinna

Tietoliikenneyhteydet ovat välttämättömät, mutta ajoittaista hitautta lukuunottamatta nekin toimivat hyvin. Tulevaisuutta ajatellen vain, jos työssä tulisi tarve suurelle datamäärän käsittelylle, esim. 3D mallien muodossa, olisi 5G-verkko ja valokaapeliyhteys tarpeen.

Etätyö on rauhoittanut perheen elämää, koska lähtemisten ja tulemisten määrä on saatu pieneksi. Lisäksi on mahdollistunut paremmin lasten harrastuksiin kuskaaminen. Luontoon kumpikin ehtii nyt myös useammin.

Luonto on niin lähellä ja läsnä. Kun asuu täällä niin sinne tekee mieli mennä ja tulee myöskin mentyä!, iloitsee Inka.

Varkaudesta käsin metsätöissä käynti oli hankalaa. Nyt voi ottaa vaikka tunnin aikaa ja lähteä korjaamaan pari tuulenkaatoa. Ja ottaa pojankin mukaan”, jatkaa Esa.

“On ihana sanoa asuvansa Savonlinnassa!”

Haave kotitilalle paluusta, halu kasvattaa lapset maalla, parempi tukiverkosto, kesämökin läheisempi sijainti Savonlinnan Laukansaaressa, luonto, tila ja Puruveden läheisyys. Syitä paluumuutolle oli monia. Muutto kannatti, koska kaikki viihtyvät.

koti Work at Savonlinna

Lapsille tilan runsaus on mahdollistanut myös mönkkärit, mopot ja moottorikelkat. Musiikkiakin voi maalla “luukuttaa” vapaammin, ja onpa se mahdollistanut myös toisen pojan metsästysharrastuksen. Paljusta pihalla nauttii koko perhe ja oma laavukin on rakenteilla tilan maille.

Mielelläni kerron sen, että asun Savonlinnassa. Kerimäellä viihtyy, mutta myös Savonlinna kaupunkina on hieno! Tästä seudusta tuntee ylpeyttä. On niin ihana sanoa että asuu Savonlinnassa!”, summaa Inka.

Tyytyväiseltä vaikuttaa Akselan tilan 10. polven isäntä Esakin. Taitaneepa olla, että tila saa aikanaan myös 11. sukupolven jatkajan. Sen verran hyvin on jo läsnäoleva luonto ja elämänlaatu nuoremman polven lumonnut.