Nuori kokkilupaus Matias Roisko hurmaa taidoillaan

18-vuotias Matias Roisko on nopeasti noussut yhdeksi lupaavimmista nuorista ravintolakokeista Savonlinnan seudulla. Hän on jo ehtinyt työskennellyt muun muassa Ravintola Solitaryssa, joka tunnetaan innovatiivisesta ruokatarjonnastaan, sekä Ravintola Wanhalla Kasinolla, jossa hän loihti yhdessä toisen paikallisen huippukokin Pyry Nykäsen kanssa ylistettyä Oodi Saimaalle -menua kesällä 2024.

Matiaksen ura alkoi Samiedun ravintola- ja catering-alan opinnoista, ja hän on kartuttanut taitojaan työharjoitteluissa useissa eri ravintoloissa. Matiaksen lahjakkuus on huomattu myös kansainvälisesti. Hän voitti Suomen finaalipaikan European Young Chef Award -kilpailussa ja edusti Suomea vuoden 2023 finaalissa Ranskassa, sijoittuen hienosti kuudenneksi. Kilpailussa Matias hurmasi tuomariston innovatiivisella versiollaan perinteisestä kuhakeitosta, jossa korostuivat Saimaalta peräisin oleva tuore kala ja paikalliset villiyrtit.

Katso Matiaksen kilpailun esittelyvideo sekä käy kurkistamassa, miltä kisoissa näytti.

Oppisopimuksella huippuravintolaan

Matias aloitti kokkiopinnot Samiedussa vuonna 2021. Ura ravintola-alalla tuntui hänelle luonnolliselta valinnalta jo alusta alkaen, sillä ruoanlaitto on aina ollut lähellä hänen sydäntään, ja intohimo kokkaamiseen syttyi jo nuorena. Oppisopimuskoulutus antoi mahdollisuuden syventää omaa osaamista useissa alan yrityksissä.

Opintojen jälkeen Matias työskenteli Ravintola Solitaryssa, joka kuuluu alueen arvostetuimpiin ravintoloihin. Solitaryn omistaja ja keittiömestari Remi Trémouille on sekä Suomen että maailman huippuravintoloita kiertänyt ammattilainen, joka palasi lapsuudenmaisemiinsa Rantasalmelle. Remi on intohimoinen paikallisten raaka-aineiden ja käsityön puolestapuhuja. Ravintola Solitaryn konsepti perustuu laadukkaaseen ja kausiluontoiseen Chef’s Menuhun, joka heijastaa ympäröivän luonnon antimia. Remin luotsaama ravintola valittiin Suomen 30. parhaimmaksi ravintolaksi vuonna 2024.

“On todella siistiä, että paikallisuus ja yhteys Rantasalmeen näkyy annoksissa,” Matias toteaa. Solitaryn ruoka edustaa täydellisesti alueen ruokakulttuuria, ja Matias on aidosti ylpeä osuudestaan tässä kokonaisuudessa.

Matias huippukokki Remi Trémouillen opissa Ravintola Solitaryssa (Kuva: Samiedu)

Kansainvälistä menestystä nuorella iällä

Matias ei ole antanut nuoren ikänsä estää kansainvälistä menestystä. European Young Chef Award –kilpailu syyskuussa 2023 oli hänelle merkittävä askel uralla. Kilpailu on avoin kokeille, jotka tulevat European Region of Gastronomy -tittelin saaneilta alueilta. Kisassa kokit saavat tehtäväkseen modernisoida oman alueensa perinneruokaa.

Matias halusi kilpailusuorituksellaan tuoda esiin kotiseutunsa Saimaan puhtaat vedet, tuoreen kalan ja metsän antimet. Hänen innovatiivinen kuhakeittonsa, jossa kala fileoitiin kokonaisena kilpailun aikana, herätti tuomariston huomion ja toi hänelle hienosti kuudennen sijan. Kilpailun voitti slovenialainen Boštjan Volk, mutta Matias oli iloinen kokemuksestaan ja oppimistaan taidoista.

Saimaan makuja

Ranskan kisamatkan jälkeen Matias palasi töihin Ravintola Solitaryyn. Kesän 2024 Roisko työskenteli yhdessä toisen alueen huippukokin, 26-vuotiaan Pyry Nykäsen kanssa Spahotel Casinon Ravintola Wanhalla Kasinolla. Kaksikko kokkasi kesän Pyryn suunnittelemaa Oodi Saimaalle 3:n tai 5:n ruokalajin yllätysmenuta yhdessä. Menu on ylistys Saimaan alueen luonnolle ja ruokakulttuurille.

Itse menukin on saanut ylistystä, tuoreimpana IGCAT:n (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism eli Kansainvälinen gastronomian, kulttuurin taiteen ja matkailun instituutti) -järjestön edustajilta sekä porukassa mukana olleilta, menneiltä ja tulevilta Euroopan gastronomiapääkaupunki -tittelin haltijoilta, jotka olivat tutustumassa Saimaan seudun ruokakulttuuriin syyskuussa 2024.

Pyry Nykänen ei itse päässyt paikalle juhlaillalliselle, joten ateriasta vastasi Matias, joka olikin jo monelle tuttu kansainvälisestä nuorten kokkien kilpailusta. Vieraat kehuivat ruokaa ja ruokailun päätteeksi keittiö- ja tarjoiluhenkilökunta saivat molemmat pitkät aplodit.

Tulevaisuuden haaveet

Matias Roisko on nimi, joka herättää jo nyt huomiota suomalaisessa gastronomiassa. Hänen tarinansa on kuitenkin vasta alussa.

Matiaksen seuraava konkreettinen tavoite on selkeä: hän haluaa päästä työskentelemään Helsingin huippuravintoloihin, laajentaa osaamistaan ja haastaa itseään entistä vaativammassa ympäristössä. Matias haluaa päästä työskentelemään maailman parhaiden kokkien kanssa ja tehdä Saimaan aarteita tunnetuksi myös maailmalla.  Saa nähdä, minne kaikkialle Matiaksen tie lopulta viekään!

Toivotamme Matiakselle kaikkea hyvää ja menestystä!

__________________________________

Paikallisia makuja

maista maankuulu muikku tai herkuttele lörtsyllä Saimaan rantamaisemissa. Katso vinkit paikallisiin makuihin ja tapahtumiin ja tule nauttimaan Saimaan vesien villikaloista ja peltojen antimista loihdituista lähiruokaelämyksistä.

Paikallisen ruoan ilosanomaa levitetään Saimaa lautasella -hankkeen toimenpiteillä. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama.

__________________________________

Artikkelin lähteet:

Samiedun Sanomat 2024
Itä-Savo: Saimaan gastronomiavuosi toi 40 ruoka-​ammattilaista lumoutumaan Savonlinnaan
– Matias Roiskon haaatettelu syyskuu 2024

Artikkelin pääkuva: Hanna Partanen / Taste Saimaa