Savonlinnan seudun vesistö – Saimaan järviluontoa puhtaimmillaan

Savonlinnan seudun vesistö tarjoaa lomailijalle runsaasti mahdollisuuksia monenlaisiin mukaviin vesipuuhiin: uintiin, kalastukseen, melontaan, veneilyyn, risteilyihin, vesijetti- tai norppavenesafareihin!

Pihlajavesi

Savonlinnan eteläpuolelle levittäytyvä Pihlajavesi on järviluontoa parhaimmillaan. Sokkeloiset saariketjut vuorottelevat laajojen selkävesien kanssa. Kansallismaisema lumoaa vesiretkeilijän pauloihinsa useaksi päiväksi. Arvokkaan luonnon ja rakentamattoman rantamaiseman turvaamiseksi Pihlajavesi on otettu mukaan rantojensuojeluohjelmaan. Suojelu ei estä kuitenkaan alueella liikkumista ja retkeilyä – kunhan siitä ei ole haittaa alueen luonnolle. Pihlajaveden luonnonsuojelualueen sokkeloisten saariketjujen suojiin on rakennettu 17 retkisatamaa. Pihlajavesi – Olavinlinna -kokonaisuus lukeutuu Suomen kansallismaisemiin. Tule sinäkin aistimaan saariston rauha!

Haukivesi

Salmien ja saarten pilkkoma Haukivesi sijaitsee Varkauden ja Savonlinnan välisellä vesistöosuudella. Linnansaaren kansallispuisto keskellä Haukivettä on suomalaista järviluontoa parhaimmillaan. Linnansaaren kansallispuisto satoine saarineen ja suurine selkineen on vesiretkeilijän paratiisi. Kansallispuisto soveltuu niin päiväkävijöille kuin telttailijoille ja veneilijöille. Linnansaaressa suojellaan Järvi-Suomen arvokasta saaristoluontoa ja kaunista maisemaa. Saarien suojissa elelee Linnansaaren tunnetuin asukas – saimaannorppa.

Puruvesi

Puruvesi on Suomen kirkasvetisin suurjärvi Suomen kauneimman matkailualueen sydämessä, Savonlinnan lomaseudulla. Puruvesi tunnetaan muikuistaan, mutta upeat maisemat, mukavat ihmiset ja kansainvälisesti tunnetut nähtävyydet vetävät lomailijoita Puruvedelle vuosi toisensa jälkeen ympäri vuoden.

Kolovesi

Koloveden kansallispuisto suojelee Saimaan luonnontilaista saaristoluontoa, saimaannorpan elinympäristöä ja eteläsuomalaista metsäluontoa. Erämainen kansallispuisto tarjoaa miellyttävän ympäristön melontaretkeilyyn tai souteluun luonnonrauhan keskellä. Koloveden maisemaa hallitsevat vedestä pystysuoraan kohoavat kalliojyrkänteet, jotka voivat kohota jopa 40 m vedenpinnan yläpuolelle. Jylhä maisema on viimeisimmän jääkauden muovaamaa. Kivikauden muinaisista eränkävijöistä kertovat kalliopaasiin maalatut ihmishahmot. Jääkauden peruja on myös maailman uhanalaisin hylje, saimaannorppa. Sen esi-isät jäivät saarroksiin Saimaaseen järven kuroutuessa jääkauden jälkeen erilleen Itämerestä. Kolovesi on yksi tämän Saimaan alkuasukkaan viimeisiä elinalueita.