Paikallisia makuja ja lähiruokaa Saimaalta
Nauti seutumme parhaista herkuista ravintoloissa ja kahviloissa tai poimi ja pyydä puhtaat raaka-aineet omaan keittiöösi.
Nauti seutumme parhaista herkuista ravintoloissa ja kahviloissa tai poimi ja pyydä puhtaat raaka-aineet omaan keittiöösi.
Maalaiselämyksiä | Ravintolat ja kahvilat
Saimaan Satojuhlat 12.-14.9. | Muut tapahtumat
Muikkureseptit | Osta paikallista | Risteilyt | Ravintolat | Tarinat
Rantasalmella voit viettää rennon hetken alpakoiden seurassa Metsäkahvilan pihapiirissä Porosalmen käkkyrämäntyjen suojassa. Alpakkakävely alkaa eläimiin tutustumisella ja jatkuu lyhyellä metsäretkellä oma alpakka talutuksessa. Retken päätteeksi maistuvat vohvelit, artesaanijäätelö tai virkistävät juomat Metsäkahvilan terassilla.
Putkisalon Kartanolla puolestaan lomaillaan lammaslaidunten keskellä. Päivään kuuluu lampaiden tarkkailua ja vesien vaihtoa, yöt taas vietetään idyllisessä Hiekon torpassa laidunten kupeessa. Kartanon tiluksilla voi majoittua myös viehättävässä Väentuvassa tai hurmaavassa Hellahuoneessa. Tilan omasta puodista löytyy karitsanlihaa ja muita paikallisia tuotteita, ja tilavierailu tarjoaa kurkistuksen lammastilan elämään.
Nauti syksyn sadosta ja sesongin herkuista Saimaan alueen tunnelmallisissa ruokapaikoissa.
Oravin Ravintola Ruukinrannassa riista ja villikala ovat pääosassa – maista vaikkapa kuhaburgeria tai hirvipizzaa. Maukasta buffet-lounasta on tarjolla sekä Olavinlinnan ravintolassa että Enonkosken Maitolaituri Kahvila & Puodilla.
Herkkusuiden kannattaa poiketa Enonkoskella myös Mustolanmäen Navetan Vintillä, jossa voi nauttia kenties Suomen parhaat mokkapalat. Samalla voit tehdä ostoksia kahvilan puodissa tai kirpputorilla, tarjolla mm. luonnonkosmetiikkaa ja saunatarvikkeita. Maitolaiturin puoti löytyy vain reilun vartin ajomatkan päässä.
Muista myös Saimaan Satojuhlien 12.-14.9., jolloin tarjolla on lähiruokamenuja, sadonkorjuulounaita ja illallisristeily. Loppusuksystä on vielä tarjolla Kaiken kansan hirvipeijaiset 15.11., jossa voit kokea perinteisen peijaistunnelman ja maistaa aitoa hirvipaistia.
Syyskauden tunnelmallisissa tapahtumissa maistellaan paikallisia makuja ja aistitaan syksyn rauhoittavaa ilmapiiriä.
Saimaan Satojuhlat 12.–14.9. kokoaa yhteen ruoan tuottajat, ravintolat, kylät ja kartanot – luvassa on sadonkorjuulounaita, lähiruokaa ja makumatkoja koko viikonlopun ajan.
Syksyn herkkuihin johdattavat myös sieniristeilyt 30.8. ja 6.9. Saimi Hoyerin ja Jarkko Korhosen johdolla sekä juhlava Kartanon illallinen Putkisalossa 30.8.
Makujen juhlaa vietetään Savonlinnan torilla 4.9. Suomalaisen ruoan päivänä, ja Syystulilla 5.–7.9. historia herää eloon 1700-luvun markkinoilla ja Olavinlinnan piiritysnäytöksessä. Syyskuu päätetään 27.9. Oravin Valon juhlan ja Enonosken KoskiVenetsialaisten merkeissä.
Seudun kaikki tapahtumat löydät tapahtumakalenterista.
Saimaan Satojuhlien aikaan myös seudun ravintoloissa on tarjolla erityisiä lähiruokamenuita ja annoksia paikallisista raaka-aineista. Voit tutustua viikonlopun tarjontaan Satojuhlien nettisivuilla.
Nauti teemaillallisesta, risteile Saimaalla sienten perässä tai nauti paikallisia makuja tunnelmallisissa syystapahtumissa.
Selaa tapahtumia pyyhkäisemällä oikealta vasemmalle. Kaikki seudun tapahtumat löydät tapahtumakalenterista.
Savonlinnan klassikot maistuvat aina. Nappaa mukaan lämmin lörtsy torilta tai nauti muikkuannos järven rannalla. Täällä on lupa herkutella kuin paikalliset!
Savonlinnan seutu on täynnä makuja, jotka syntyvät puhtaasta luonnosta, käsityöstä ja sydämellä tekemisestä. Kun valitset paikallisen tuotteen, ostat muutakin kuin ruokaa – tuet yrittäjää, säilytät perinteitä ja saat lautasellesi jotakin ainutlaatuista.
Kurkkaa myös paikalliset REKO-myynnit ja lähiruokatorit.
Tuo Saimaa lautaselle kotona, ja kokeile maittavia muikkureseptejä kotikeittiössä! Miltä kuulostaisi suussa sulava muikkumousse, friteeratut uunimuikut taikka uutta perunaa ja muikkua juhlallisesti lasista tarjoiltuna?
Saimaan aalloilla nautittu lähiruoka on elämys, jossa yhdistyvät puhtaat maut ja unohtumattomat järvimaisemat.
Luvassa on mm. tunnelmallinen illallisristeily Saimaan Satojuhlien 12.-14.9. aikaan sekä sieniristeilyjä, joilla tutustutaan metsän antimiin ja niiden käyttöön ruoanlaitossa. Risteilylaivoilla on tarjolla myös Annoksia oopperasta -teemaan sopivia annoksia, kuten Kreivi Almavivan Savumuikkujen Herkku tai Don Giovannin makea houkutus paikallisista mansikoista.
Kaikilla risteilyillä palvelee lisäksi kahvila, ja omalle ryhmälle voidaan räätälöidä sekä reitti että tarjoilut toiveiden mukaan.
Maisemaristeilyjä on useita päivässä. Risteilyllä voit nauttia kahvilan herkuista.
Kuuluisa Heinäveden reitti on yksi maamme edustavimpia sisävesiliikenteen muovaavia maisemia. Reitin varrelle jää neljä (4) kanavaa. Laivassa on kahvila anniskeluoikeuksin ja risteilyllä on tarjolla lounasta lisämaksusta.
Voit yhdistää tämän risteilyn myös Kahden kansallispuiston pyöräilyreittiin »
Maistele paikan päällä tehtyä herkkujäätelöä tai järjestä ikimuistoiset kesäjuhlat tai maistele karjalaisia perinneruokia pitopöydästä.
Maistele herkut à ala carte -listalta tai nautiskele paikallisista raaka-aineista valmistettuja lounaita tai kahvilaherkkuja.
Tarkemmat aukioloajat löydät yritysten nettisivuilta.
Tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista kotikokkikin loihtii vaikka mitä! Voit ostaa paikallisia tuotteita, kaloja ja lihoja erikoiskaupoista, isojen markettien kala- ja lihatiskeiltä sekä REKO-ruokarenkaista. REKO-ruokatuottajien tarjonnan ja myyntiajankohdat löydät kunkin omasta Facebook-ryhmästä.
Kurkkaa, millaista elämä on lammastilalla ja ihmettele, kuinka paikalliset nuoret kokkilupaukset loihtivat paikallisia makuja.
D.O. Saimaa (Designation of Origin) on alueellinen laatu- ja alkuperämerkki, joka kertoo että tuote tai raaka-aine on valmistettu Saimaan seudulla korkeita laatukriteerejä noudattaen.
..maistuvia menuita, oopperateemaisia annoksia, rantakalailtoja, sieniretkiä, toritapahtumia ja maatilavierailuja, kun Saimaan alue juhli vuonna 2024 alueelle myönnettyä kansainvälistä European Region of Gastronomy -titteliä ja sen ainutlaatuista gastronomiaa ja kulttuuria.
Mutta vaikka virallinen juhlavuosi 2024 loppui..
Yrittäjä! Haluatko mukaan Paikallisia makuja -sivustolle? Sivustoa ja seudun ruokamatkailua kehitetään Saimaa lautasella -hankkeella. Lue lisää ja osallistu toimenpiteisiin »