Polku pirun mysteereihin

Oletko kuullut Paasveden piruista, Hankavaaran jättiläisistä tai kosken haltijasta? Kansanperinteen pirulla on perinteessä monta nimeä ja virkaa eikä sitä ole vaikea löytää, kun vain tietää mistä etsiä.

Savonrannalla muistetaan ikiaikaisia tarinoita mysteereistä. Lähde matkalle tarinoiden tuntijan, loitsujen lukijan, ajattoman tiedon vartijan, Savonrannan pohumummon mukaan ja tutustu alueen väkeviin voimapaikkoihin ja niihin liittyviin pirullisiin tarinoihin. Mobiilikierros toimii puhelimen sovelluskaupasta ladattavalla SALMI AR -sovelluksella.

Traileri | Reittikartta | Toimintaohje | Saapuminen

 

 

Savonrannan polku pirun mysteereihin on omatoimisesti kuljettava mobiilikierros, joka herättää aineettoman kulttuuriperinnön tarinat henkiin animaation avulla. Tarinapolku on kierrettävissä ympäri vuoden. Kierros tutustuttaa kulkijan Savonrannan voimallisiin paikkoihin, joista kaikki eivät ole ennestään matkailijalle tuttuja. Paikkoihin liittyy jo osin unohduksiin jäänyttä mystiikkaa ja kertomuksia, joita pääsemme nyt kuulemaan ikiaikaisen pohumummon kertomana. Kierroksen kohderyhmänä ovat kaikenikäiset perinteestä ja tarinoista kiinnostuneet, niin matkailijat kuin paikalliset asukkaatkin. Tarinapolun animaatiot ovat tunnelmallisia, mutta eivät pelottavia, joten ne soveltuvat myös perheen pienimmille.
Kierros sisältää neljä noin 2 minuutin mittaista mystiikka henkivää animaatiota. Toteutuksesta vastaa Salmi Oy. Käsikirjoituksen on toteuttanut Jaana Tyrmi ja ääninäyttelijänä toimii Tuuli Anikari. Visuaalinen ilme on OuWau Design & Productions Oy:n käsialaa ja studiotyö Miaudion.
Mobiilikierros toimii puhelimen sovelluskaupasta ladattavalla SALMI AR -sovelluksella. Sovelluksessa oleva kartta opastaa reitin aloituspisteelle, ja kierroksen sisällöt tulevat katsottavaksi oman puhelimen näytölle automaattisesti kutakin reittipistettä lähestyttäessä. Parhaimman kokemuksen saa kuuntelemalla tarinaa kuulokkeilla.

Katso reitin traileri

Kuka rakensi Savonlinnan ja minne pirut piirsivät rauhan rajan?

Tutustu reittiin

Lähde pohumummon mukaan ja tutustu Savonrannan kylän voimapaikkoihin.

Toimi näin

 1. Lataa ilmainen SALMI AR -sovellus sovelluskaupasta (Google Play tai iOS App Store). Salmi AR toimii uusimmilla mobiililaitteilla.
 2. Avaa SALMI AR ja kirjoita hakukenttään “Savonranta Polku pirun mysteereihin”. Avaa paketti klikkaamalla paketin kuvaa.
 3. Lataa paketti klikkaamalla Lataa-painiketta.
 4. Kun lataus on valmis, klikkaa Aloita kierros -painiketta.
 5. Kulje kierros omaan tahtiisi kartalla näkyviä numeroita seuraten. Aloita videon katsominen painamalla Toista-painiketta. Videoita ei ole välttämätöntä katsoa järjestyksessä, sillä tarinat ovat itsenäisiä kokonaisuuksiaan.

Saapuminen ja kulkuohjeet

Kaksi ensimmäistä reittipistettä sijaitsevat aivan Savonrannan hurmaavan kylän keskustassa pienen kävelymatkan päässä toisistaan. Kolmannelle pisteelle Linnosaareen on parin kilometrin matka, joka taittuu myös kivasti kävellen. Reitin viimeinen piste, Torikivi sijaitsee n. 5 km päässä kylältä ja sinne voi siirtyä autolla tai polkupyörällä. Voit kiertää kaikki reittipisteet tai vain osan.

 1. Paasveden valot: Aloituspisteet opastekyltti löytyy Savonrannan vierasvenesataman pihasta osoitteesta Pirttimäentie 2, 58300 Savonranta. Kesällä alueella on hyvä parkkipaikka. Talviaikaan pihaa ei aurata säännöllisesti.
  -Kirkonkylällä auton saa esimerkiksi paikallisen Salen pihaan, josta on lyhyt kävelymatka vierasvenesataman aloituspisteeseen.
 2. Vuokalan koski: Koskelle pääset navigoimalla osoitteeseen Lamminniementie 6, 58300 Savonlinna.
  – Auton voi jättää Vuokalan myllyn pihaan. Jos pihaan ei mahdu, niin auton saa esimerkiksi paikallisen Salen pihaan, joka on aivan Vuokalan myllyn ja sen vieressä kuohuavan kosken vieressä.
 3. Linnosaari: Linnosaareen pääset navigoimalla osoitteeseen Linnosaarentie 180, 58300 Savonlinna.
  – Kohteeseen pääsee ajamaan autolla ympäri vuoden. Tien päässä on pieni käännöspaikka, jonne saa auton parkkiin.
 4. Torikivi: Torikivi sijaitsee pienen kävelymatkan päässä tieltä, metsän siimeksessä.
  – Torikivelle pääset navigoimalla osoitteeseen Hankavaarantie 114, 58300 Savonlinna. Tämä osoite vie sinut risteykseen. Käänny risteyksestä oikealle pienelle metsätielle ja jatka matkaa vielä noin 300 metriä.